1. Гледането на внуци удължава живота

  Гледането на внуци удължава живота
  Баби и дядовци, не забравайте да се грижите за своите внуци, защото това е не само весело и приятно, но е полезно за вашето здраве, пише Recreo Viral. 

  В проучване, публикувано в списанието Evolution and Human Behavior, са анализирани данни за 500 души на възраст 70 и 70+, жители на Берлин. Изводът на изследването е, че бабите и дядовците, които са се грижили за своите внуци, живяли средно с около 20 години по-дълго от тези, които не го правели.

  Важна подробност е, че в проучването са изследвани данни за хора, които само от време на време гледат внуците си, а не постоянно. Според доктор Ронан Фактор, има връзка между грижата за децата и понижаване на нивата на стрес, защото грижата за малките и играта с тях помага на бабите и дядовците да останат здрави.
  Дружеските и нежни отношения между възрастни хора и деца, карат възрастните не само да са физически активни, но и да са по-щастливи.
  Read more »
 2. Психически издръжливите деца имат родители, които не правят тези 13 неща

  Психически издръжливите деца имат родители, които не правят тези 13 неща

  Психолозите казват, че в съвременния свят става все по-трудно да бъдеш родител и да взимаш правилните решения за възпитанието на детето си. Следващите редове са насочени към настоящи и бъдещи родители. Ето какво не бива да правите, ако искате да отгледате психическо здраво, силно и издръжливо на житейските предизвикателства дете:

  1. Не се дръжте с него като с жертва!

  Ако детето ви изкара слаба оценка на теста по математика или го изключат от отбора по плуване, не е болка за умиране и със сигурност не е краят на света. Не се дръжте с него като с жертва, не му съчувствайте, не го утешавайте. Обяснете му, че животът е пълен с разочарования и че човек трябва да се научи да поема отговорност за постъпките си, както и да се справя с несправедливостите. Колкото по-бързо го приеме, толкова по-добре за него. Светът не е идеално място за живеене. И светът не е прегръдката на мама.

  2. Не се поддавайте на чувството за вина!

  Read more »
 3. Децата трябва да са щастливи, а не на всяка цена най-добрите

  Децата трябва да са щастливи, а не на всяка цена най-добрите

  21 век е векът на голямата надпревара, на голямата конкуренция, на голямото доказване. Живеем с усещането, че нищо от това, което правим, не е достатъчно, че ако за миг не се състезаваме със себе си, ще отпаднем от съревнованието завинаги.

  Поради това, изобщо не е чудно, че през последните две десетилетия много родители приемат един твърде изтощителен модел на възпитание, с цел да поддържат децата си в постоянна хиперактивност. Това са родители, които искат децата им да са идеално подготвени за живота, да имат разностранни знания и умения, да постигат отлични резултати в училище, за да се реализират добре в живота, да получат добре платена работа и да са финансово независими. Целта на тези родители е децата им да бъдат винаги и непрекъснато най-добрите във всичко. Те не се задоволяват с това децата да са добри ученици, затова без изобщо да се замислят ги записват за възможно най-много и най-разнообразни извънкласни дейности, като им внушават идеята, че именно това е пътят къ

  Read more »
 4. Магията на майчините думи

  Магията на майчините думи

  Магията на майчините думи – най-силната магия в живота на детето. Магия, която лекува и вдъхновява.

  Когато започнахме битката за по-големия ни син, един психиатър ни направи огромен подарък. Той ни разказа за експеримент, проведен някъде в Англия.

  Майките на болни деца всяка нощ провеждали прост ритуал. След като детенцето заспи, те изчаквали активната фаза на съня – след около 15 минути, и започвали да говорят на децата с прости думи:
  „Обичам те. Гордея се с теб. Толкова се радвам, че си мой син. Ти си най-доброто дете на света...“
  Впоследствие се установило, че тези деца, получаващи майчините думи на любов, оздравявали много по-бързо в сравнение с други деца с подобни диагнози.

  Веднага започнахме да го прилагаме. За разлика от всич

  Read more »
 5. Начинът, по който говорим на децата, се превръща в техен вътрешен глас

  Начинът, по който говорим на децата, се превръща в техен вътрешен глас

  Когато говорим на децата си, можем да използваме тези фрази:

  Ще се справиш!
  Ти си най-добрият!
  Ти си звезда!
  Това е моят герой!
  Невероятно! Добра работа!

  Или тези:

  Идиот!
  Млъкни!
  Разкарай се!
  Ти си невъзможен!
  Престани да ме занимаваш с глупостите си!

  В зависимост от нашия избор децата ни формират ценностната си система, отношението си към другите хора и към средата изобщо, чрез нашите думи се оформя личността и самочувствието им. Онова, което те чуват ние да казваме, се превръща в техен вътрешен глас, в начин на мислене. Ето защо родителската отговорност е толкова голяма, когато избираме как да изразим чувствата и отношението си към нашите на

  Read more »
 6. Как да възпитаваме децата си - съвети от Тибет

  Как да възпитаваме децата си - съвети от Тибет

  Най-важното условие за правилното възпитание на детето е: никакви унижения и телесни наказания!

  Първи период: до 5 години
  Дръжте се с детето "като с цар". Не му забранявайте нищо. Ако е нужно, просто му се отвлечете вниманието. Ако заниманието му е опасно, веднага направете уплашена физиономия и издайте звук, с който да покажете, че се страхувате. Детето ще ви разбере отлично.

  Помнете, че именно това е времето, когато се зараждат активността, любознателността и интересът към живота. В същото време, детският мозък все още не е способен на сложни логически връзки. Да си представим, че детето ви е счупило скъпа ваза. То не разбира, че за да купите тази вещ отново, ще трябва много да работите, да изкарате пари... Евентуалното наказание от ваша страна няма да има друг ефек

  Read more »
 7. Как да обличаме детето през зимата

  Как да обличаме детето през зимата

  Начинаещите родители често изпитват затруднение как да облечат бебето си, особено през зимата. Разбираемо е, тревожим се дали на бебето му е студено или не, дали ще се чувства комфортно.

  За съжаление, няма универсален отговор, въпреки че има едно златно правило, към което да се придържате, когато обличате бебето си за разходка, така че хем на него да му е комфортно, хем вие да сте спокойни.

  Обличайте бебето както обличате себе си. Наистина. 

  Като “прохождащи родители” имаме лошия навик да претрупваме с дрехи децата сибез да осъзнаваме. Ако се чудите защо мъника плаче на задната седалка, най-вероятно му е топло.

  Ако сте облечени с блуза с дълъг ръкав и тънко яке, бебето ви ще се чувства добре, облечено по същия начин. Ако ще сте по-спокойни, можете да носите със себе си тънко одеало за всеки случай.

  Ако навън има сняг, не забравяйте шапка и ръкавички. Същото важи и ако духа вятър – важно е да пазите ушите от вятъра.

  Не повивай

  Read more »
 8. 6 правила как да си добър родител

  6 правила как да си добър родител

  Като родители, нашата основна роля е да въведем децата в живота, да им помогнем да се развиват и израстват като самостоятелни и хармонични личности. Начинът, по който правим това, е от определящо значение какви възприятия и нагласи ще има детето ни за себе си, за другите, за света.
  Осъзнавайки тази взаимовръзка, ние се изправяме пред множество въпроси като: Как да научим детето какво е приемливо и какво би му навредило? Има ли прекалена любов и не разглезва ли тя детето? Да накажем ли детето, когато не изпълнява нашите указания?...

  Много изследвания по темата за наказанията показват, че в повечето случаи:

  Read more »
 9. Възпитание без наказание?

  Възпитание без наказание?

  Психологът Олег Торсунов дава 20 предложения как да не нараним душата на детето си:

  1. Търсете скрити потребности

  Например: ако сте на опашка и очаквате реда си, дайте на детето да си поиграе на нещо.

  1. Дайте му информация и обяснете причините

  Например: ако малчуганът е надраскал стената, обяснете му защо хората рисуват предимно на хартия.

  1. Уважавайте чувствата - признавайте, приемайте и изслушвайте чувствата.

  Например: ако детето бие по-малката си сестра, подтикнете го да изразява гнева и ревността си по начини, които не причиняват болка на другите. Възможно е да крещи или да роптае.

  1. Променете средата - понякога това е по-лесно, отколкото да промените детето.

  Например: ако то непрекъснато измъква от кухненските шкафове различни неща и ги разпилява, затворете ги така, че да не може да ги отваря. Има специални приспособления за

  Read more »
 10. 8 неща, които не бива да казваме на детето си

  8 неща, които не бива да казваме на детето си

  Има моменти, в които дори и на най-внимателния и съобразителен родител му се случва да си изпусне нервите – да повиши тон или да каже нещо, което не мисли. За други обаче изнервеният тон и грубото общуване си е ежедневие, което след време се превръща в навик. Ето защо е добре да се замислим с начина, по който комуникираме с децата си и да избягваме изрази като тези:

  1. Млъкни  
  Колкото и да не ви се вярва, много родители използват думата „млъкни”, когато искат да накарат детето си да запази тишина. Да, наистина е важно да научим децата си на такт, на то

  Read more »