1. Децата имат нужда от ограничения, за да растат щастливи

  Децата имат нужда от ограничения, за да растат щастливи

  Аз съм професионален терапевт с 10-годишен опит в работата с деца, родители и учители. Напълно съм съгласна с мнението на съвременните учители, че децата ни стават все по-лоши и по-лоши в много аспекти. Това е мнението на всеки учител, който срещам. По време на десетгодишната ми кариера наблюдавам непрекъснат спад в социалното, емоционалното и академичното функциониране на децата, както и рязко увеличаване на когнитивните (познавателните) увреждания, наред с много други интелектуални проблеми.

  Днешните деца отиват на училище емоционално неспособни за учене, като факторите в нашия модерен живот, които допринасят за това са няколко. Всички знаем, че мозъкът подлежи на развитие. Чрез средата, в която живеем, можем да го направим „по-силен“ или „по-слаб“. Настина вярвам, че въпреки всичките ни добри намерения, за съжаление, развитието на мозъците на децата ни отива в напълно погрешна посока и интелектуалното ниво непрекъснато спада. Ето причините:

  Технологиите

  Read more »
 2. Как да се държим с упоритото дете

  Как да се държим с упоритото дете

  „- Обуй си ботушите; изяж си салатата; загащи си блузата …“

  Колко пъти сте повтаряли подобни фрази, а резултатът е – обути маратонки; тонове погълнати бонбони и разгащени панталони. И колко пъти в подобни ситуации ви се е струвало, че всички тези малки битки са загубени, а с тях и цялата ви борба с наследниците.

  Защо децата вечно ходят на инат?

  Как и въобще, възможно ли е да се справи човек с детската инатливост и упоритост? И инатливост ли е изобщо това тяхно поведение или проява на качества, които ние не можем да разберем.

  Такъв е характерът на детето

  На първо място всеки възрастен трябва да е наясно, че упоритостта е характерова черта. Тя не се формира изведнъж и не се изявява в един миг. Установяването на упоритостта се основава на хиляди моменти, в които детето демонстрира неподчинение по най-различни поводи. Освен това, много често поведението на възрастните може несъзнателно да допринесе към формирането на подобно поведени

  Read more »
 3. Животът на детето зависи от целувките, които майката е дала на това дете

  Животът на детето зависи от целувките, които майката е дала на това дете

  Човек се ражда в света с определено знание И като се жениш, трябва да намериш онзи, който е определен за тебе, с когото можеш да живееш. После можеш да се ожениш, да ти се родят деца. Определено е колко деца ще родиш.Не е позволено на майката и бащата да раждат деца без Любов... Като се жените, призовете Името Божие между вас. Не е ли Бог между вас и женитбата и раждането на децата е търговска сделка.

  Защо майката ражда деца? - За да се научи да люби, а същевременно да събуди любовта на децата към себе си. Ако майката не може да люби децата си, и ако те не й отговарят с любов, тя не е истинска майка. Тя трябва да има отношение не само към телата на своите деца, но и към душите им. Ако не може да влезе във връзка с душите им, тя остава чужда за тях; същевременно и те остават чужди за нея. Една от причините за смъртта на децата се крие в майките, а именно, те нямат връзка, отношение към душите на своите деца. Майка, която обича децата си, внася живот в душите им... Дългият жив

  Read more »
 4. Супер забавни детски отговори на важни въпроси

  Супер забавни детски отговори на важни въпроси

  Какво е душата?

  • Душата е, когато мама ти сложи сладки на масата, а ти оставяш на братчето си. (8 г.)
  • Душата има форма на сърце. (8г.)

  Какво е тъгата?

  • Тъгата е, когато един човек отива при друг и много пие. (7 г.)

  Защо конете имат подкови?

  • На коня му слагат подкови, защото те са по-леки от него и се движат по-бързо. (8 г.)
  • На коня му слагат подкови, за да не падне по гръб. Когато му дръпнат повода, той се спира, благодарение на подковите. (9 г.)
  • На коня му слагат подкови, за да тропа по улиците, защото иначе не би бил кон. (7 г.)

  Какво означава думата “модерен”?

  • Модерен е, когато видиш нещо хубаво и скъпо, а нямаш пари. (12 г.)

  Как успяват прелетните птички да летят ден и нощ хиляди километри?

  • Лястовичките, когато тръгват за топлите страни, по пътя се на
  Read more »
 5. Гледането на внуци удължава живота

  Гледането на внуци удължава живота
  Баби и дядовци, не забравайте да се грижите за своите внуци, защото това е не само весело и приятно, но е полезно за вашето здраве, пише Recreo Viral. 

  В проучване, публикувано в списанието Evolution and Human Behavior, са анализирани данни за 500 души на възраст 70 и 70+, жители на Берлин. Изводът на изследването е, че бабите и дядовците, които са се грижили за своите внуци, живяли средно с около 20 години по-дълго от тези, които не го правели.

  Важна подробност е, че в проучването са изследвани данни за хора, които само от време на време гледат внуците си, а не постоянно. Според доктор Ронан Фактор, има връзка между грижата за децата и понижаване на нивата на стрес, защото грижата за малките и играта с тях помага на бабите и дядовците да останат здрави.
  Дружеските и нежни отношения между възрастни хора и деца, карат възрастните не само да са физически активни, но и да са по-щастливи.
  Read more »
 6. Психически издръжливите деца имат родители, които не правят тези 13 неща

  Психически издръжливите деца имат родители, които не правят тези 13 неща

  Психолозите казват, че в съвременния свят става все по-трудно да бъдеш родител и да взимаш правилните решения за възпитанието на детето си. Следващите редове са насочени към настоящи и бъдещи родители. Ето какво не бива да правите, ако искате да отгледате психическо здраво, силно и издръжливо на житейските предизвикателства дете:

  1. Не се дръжте с него като с жертва!

  Ако детето ви изкара слаба оценка на теста по математика или го изключат от отбора по плуване, не е болка за умиране и със сигурност не е краят на света. Не се дръжте с него като с жертва, не му съчувствайте, не го утешавайте. Обяснете му, че животът е пълен с разочарования и че човек трябва да се научи да поема отговорност за постъпките си, както и да се справя с несправедливостите. Колкото по-бързо го приеме, толкова по-добре за него. Светът не е идеално място за живеене. И светът не е прегръдката на мама.

  2. Не се поддавайте на чувството за вина!

  Read more »
 7. Децата трябва да са щастливи, а не на всяка цена най-добрите

  Децата трябва да са щастливи, а не на всяка цена най-добрите

  21 век е векът на голямата надпревара, на голямата конкуренция, на голямото доказване. Живеем с усещането, че нищо от това, което правим, не е достатъчно, че ако за миг не се състезаваме със себе си, ще отпаднем от съревнованието завинаги.

  Поради това, изобщо не е чудно, че през последните две десетилетия много родители приемат един твърде изтощителен модел на възпитание, с цел да поддържат децата си в постоянна хиперактивност. Това са родители, които искат децата им да са идеално подготвени за живота, да имат разностранни знания и умения, да постигат отлични резултати в училище, за да се реализират добре в живота, да получат добре платена работа и да са финансово независими. Целта на тези родители е децата им да бъдат винаги и непрекъснато най-добрите във всичко. Те не се задоволяват с това децата да са добри ученици, затова без изобщо да се замислят ги записват за възможно най-много и най-разнообразни извънкласни дейности, като им внушават идеята, че именно това е пътят къ

  Read more »
 8. Магията на майчините думи

  Магията на майчините думи

  Магията на майчините думи – най-силната магия в живота на детето. Магия, която лекува и вдъхновява.

  Когато започнахме битката за по-големия ни син, един психиатър ни направи огромен подарък. Той ни разказа за експеримент, проведен някъде в Англия.

  Майките на болни деца всяка нощ провеждали прост ритуал. След като детенцето заспи, те изчаквали активната фаза на съня – след около 15 минути, и започвали да говорят на децата с прости думи:
  „Обичам те. Гордея се с теб. Толкова се радвам, че си мой син. Ти си най-доброто дете на света...“
  Впоследствие се установило, че тези деца, получаващи майчините думи на любов, оздравявали много по-бързо в сравнение с други деца с подобни диагнози.

  Веднага започнахме да го прилагаме. За разлика от всич

  Read more »
 9. Начинът, по който говорим на децата, се превръща в техен вътрешен глас

  Начинът, по който говорим на децата, се превръща в техен вътрешен глас

  Когато говорим на децата си, можем да използваме тези фрази:

  Ще се справиш!
  Ти си най-добрият!
  Ти си звезда!
  Това е моят герой!
  Невероятно! Добра работа!

  Или тези:

  Идиот!
  Млъкни!
  Разкарай се!
  Ти си невъзможен!
  Престани да ме занимаваш с глупостите си!

  В зависимост от нашия избор децата ни формират ценностната си система, отношението си към другите хора и към средата изобщо, чрез нашите думи се оформя личността и самочувствието им. Онова, което те чуват ние да казваме, се превръща в техен вътрешен глас, в начин на мислене. Ето защо родителската отговорност е толкова голяма, когато избираме как да изразим чувствата и отношението си към нашите на

  Read more »
 10. Как да възпитаваме децата си - съвети от Тибет

  Как да възпитаваме децата си - съвети от Тибет

  Най-важното условие за правилното възпитание на детето е: никакви унижения и телесни наказания!

  Първи период: до 5 години
  Дръжте се с детето "като с цар". Не му забранявайте нищо. Ако е нужно, просто му се отвлечете вниманието. Ако заниманието му е опасно, веднага направете уплашена физиономия и издайте звук, с който да покажете, че се страхувате. Детето ще ви разбере отлично.

  Помнете, че именно това е времето, когато се зараждат активността, любознателността и интересът към живота. В същото време, детският мозък все още не е способен на сложни логически връзки. Да си представим, че детето ви е счупило скъпа ваза. То не разбира, че за да купите тази вещ отново, ще трябва много да работите, да изкарате пари... Евентуалното наказание от ваша страна няма да има друг ефек

  Read more »