1. Игри и занимания, подпомагащи развитието на бебето

  Игри и занимания, подпомагащи развитието на бебето

  Игрите са изключително важни не само, защото малкото дете има нужда от забавление, но и за да се стимулира неговото развитие. Когато говорим за игри, които стимулират интелектуалното развитие на бебето, в никакъв случай не става дума за сложни занимания – точно обратното. Те трябва да бъдат простички, забавни и помагащи на детето да опознае света. Понякога това може да включва най-естествените и достъпни материали, а не скъпи играчки – например вестник, плат или салфетки. Кога (не) е подходящ момент за игри? Много е важно да разчитате правилно сигналите на вашето мъниче, тъй като не винаги то има желание да играе. Изберете момент, когато детето е в настроение, не му се спи, не е гладно или уморено. Ето някои сигнали:  Детето ви наблюдава с интерес  Опитва се да достигне до играчката или съответния предмет с ръце, следи я с поглед  Усмихва се Важно е също да разберете и когато вашето дете е играло достатъчно и се нуждае от почивка. Тези признаци могат да включват: Детето плаче Не жел

  Read more »
 2. Контакт „кожа до кожа“ или за непрекъснатия контакт между майката и бебето веднага след раждането

  Контакт „кожа до кожа“ или за непрекъснатия контакт между майката и бебето веднага след раждането

  Раждането бележи изключително важна промяна в живота на всяка майка и тя го помни с подробности. Но опитайте да си спомните кога за първи път сте прегърнали, погалили,  притиснали до гърдите си и погледнали в очите своето новородено бебе? Най-често това е станало часове и дори дни след раждането. В последните години учените установиха, че начинът, по който посрещаме здравото, новородено бебе в първите часове след раждането, може да оцвети неговите усещания за живота извън майчината утроба като труден или лесен, сигурен или не, болезнен или успокояващ, плашещ или спокоен. Тези първи впечатления от новия, заобикалящ го веднага след раждането свят, могат да влияят на начина, по който бебето  се приспособява към самостоятелен живот и осъществява емоционалната връзка с родителите си и най-вече с майка си.

  Как могат да изглеждат първите минути и часове след раждането за бебе, което е имало щастието да прекара цели 9 месеца в среда, даваща му топлина, храна, кислород и сигурност? Т

  Read more »
 3. Как четенето на книжки влияе върху речевото и умственото развитие на детето

  Как четенето на книжки влияе върху речевото и умственото развитие на детето

  Малките деца, чиито родители им четат по пет приказки на ден, отиват на детска градина с близо милион и половина повече думи в речника си в сравнение с онези деца, чиито родители не им четат изобщо, установи ново изследване. Джесика Логан, специалист по ранно детско развитие, от университета в Охайо, казва, че „пропастта от един милион думи“ е ключът към обясняване разликата между речниковия запас и уменията по четене между децата, а по-късно - и между възрастните.

  Дори ако на детето му се чете по една приказка на ден, то пак ще знае до 5-годишна възраст близо 290 000 повече думи в сравнени с онова, на което никога не е било четено. Децата, на които родителите четат, ще бъдат значително по-подготвени впоследствие да видят и възприемат тези думи на хартия, когато отидат в училище. Те много по-лесно ще се научат да четат и да пишат. Освен това ще развият и отношение към книгата като ценност и към четенето като задушевно и обогатяващо преживяване.

  Джеси

  Read more »
 4. Децата имат нужда от ограничения, за да растат щастливи

  Децата имат нужда от ограничения, за да растат щастливи

  Аз съм професионален терапевт с 10-годишен опит в работата с деца, родители и учители. Напълно съм съгласна с мнението на съвременните учители, че децата ни стават все по-лоши и по-лоши в много аспекти. Това е мнението на всеки учител, който срещам. По време на десетгодишната ми кариера наблюдавам непрекъснат спад в социалното, емоционалното и академичното функциониране на децата, както и рязко увеличаване на когнитивните (познавателните) увреждания, наред с много други интелектуални проблеми.

  Днешните деца отиват на училище емоционално неспособни за учене, като факторите в нашия модерен живот, които допринасят за това са няколко. Всички знаем, че мозъкът подлежи на развитие. Чрез средата, в която живеем, можем да го направим „по-силен“ или „по-слаб“. Настина вярвам, че въпреки всичките ни добри намерения, за съжаление, развитието на мозъците на децата ни отива в напълно погрешна посока и интелектуалното ниво непрекъснато спада. Ето причините:

  Технологиите

  Read more »
 5. Как да се държим с упоритото дете

  Как да се държим с упоритото дете

  „- Обуй си ботушите; изяж си салатата; загащи си блузата …“

  Колко пъти сте повтаряли подобни фрази, а резултатът е – обути маратонки; тонове погълнати бонбони и разгащени панталони. И колко пъти в подобни ситуации ви се е струвало, че всички тези малки битки са загубени, а с тях и цялата ви борба с наследниците.

  Защо децата вечно ходят на инат?

  Как и въобще, възможно ли е да се справи човек с детската инатливост и упоритост? И инатливост ли е изобщо това тяхно поведение или проява на качества, които ние не можем да разберем.

  Такъв е характерът на детето

  На първо място всеки възрастен трябва да е наясно, че упоритостта е характерова черта. Тя не се формира изведнъж и не се изявява в един миг. Установяването на упоритостта се основава на хиляди моменти, в които детето демонстрира неподчинение по най-различни поводи. Освен това, много често поведението на възрастните може несъзнателно да допринесе към формирането на подобно поведени

  Read more »
 6. Животът на детето зависи от целувките, които майката е дала на това дете

  Животът на детето зависи от целувките, които майката е дала на това дете

  Човек се ражда в света с определено знание И като се жениш, трябва да намериш онзи, който е определен за тебе, с когото можеш да живееш. После можеш да се ожениш, да ти се родят деца. Определено е колко деца ще родиш.Не е позволено на майката и бащата да раждат деца без Любов... Като се жените, призовете Името Божие между вас. Не е ли Бог между вас и женитбата и раждането на децата е търговска сделка.

  Защо майката ражда деца? - За да се научи да люби, а същевременно да събуди любовта на децата към себе си. Ако майката не може да люби децата си, и ако те не й отговарят с любов, тя не е истинска майка. Тя трябва да има отношение не само към телата на своите деца, но и към душите им. Ако не може да влезе във връзка с душите им, тя остава чужда за тях; същевременно и те остават чужди за нея. Една от причините за смъртта на децата се крие в майките, а именно, те нямат връзка, отношение към душите на своите деца. Майка, която обича децата си, внася живот в душите им... Дългият жив

  Read more »
 7. Супер забавни детски отговори на важни въпроси

  Супер забавни детски отговори на важни въпроси

  Какво е душата?

  • Душата е, когато мама ти сложи сладки на масата, а ти оставяш на братчето си. (8 г.)
  • Душата има форма на сърце. (8г.)

  Какво е тъгата?

  • Тъгата е, когато един човек отива при друг и много пие. (7 г.)

  Защо конете имат подкови?

  • На коня му слагат подкови, защото те са по-леки от него и се движат по-бързо. (8 г.)
  • На коня му слагат подкови, за да не падне по гръб. Когато му дръпнат повода, той се спира, благодарение на подковите. (9 г.)
  • На коня му слагат подкови, за да тропа по улиците, защото иначе не би бил кон. (7 г.)

  Какво означава думата “модерен”?

  • Модерен е, когато видиш нещо хубаво и скъпо, а нямаш пари. (12 г.)

  Как успяват прелетните птички да летят ден и нощ хиляди километри?

  • Лястовичките, когато тръгват за топлите страни, по пътя се на
  Read more »
 8. Гледането на внуци удължава живота

  Гледането на внуци удължава живота
  Баби и дядовци, не забравайте да се грижите за своите внуци, защото това е не само весело и приятно, но е полезно за вашето здраве, пише Recreo Viral. 

  В проучване, публикувано в списанието Evolution and Human Behavior, са анализирани данни за 500 души на възраст 70 и 70+, жители на Берлин. Изводът на изследването е, че бабите и дядовците, които са се грижили за своите внуци, живяли средно с около 20 години по-дълго от тези, които не го правели.

  Важна подробност е, че в проучването са изследвани данни за хора, които само от време на време гледат внуците си, а не постоянно. Според доктор Ронан Фактор, има връзка между грижата за децата и понижаване на нивата на стрес, защото грижата за малките и играта с тях помага на бабите и дядовците да останат здрави.
  Дружеските и нежни отношения между възрастни хора и деца, карат възрастните не само да са физически активни, но и да са по-щастливи.
  Read more »
 9. Психически издръжливите деца имат родители, които не правят тези 13 неща

  Психически издръжливите деца имат родители, които не правят тези 13 неща

  Психолозите казват, че в съвременния свят става все по-трудно да бъдеш родител и да взимаш правилните решения за възпитанието на детето си. Следващите редове са насочени към настоящи и бъдещи родители. Ето какво не бива да правите, ако искате да отгледате психическо здраво, силно и издръжливо на житейските предизвикателства дете:

  1. Не се дръжте с него като с жертва!

  Ако детето ви изкара слаба оценка на теста по математика или го изключат от отбора по плуване, не е болка за умиране и със сигурност не е краят на света. Не се дръжте с него като с жертва, не му съчувствайте, не го утешавайте. Обяснете му, че животът е пълен с разочарования и че човек трябва да се научи да поема отговорност за постъпките си, както и да се справя с несправедливостите. Колкото по-бързо го приеме, толкова по-добре за него. Светът не е идеално място за живеене. И светът не е прегръдката на мама.

  2. Не се поддавайте на чувството за вина!

  Read more »
 10. Децата трябва да са щастливи, а не на всяка цена най-добрите

  Децата трябва да са щастливи, а не на всяка цена най-добрите

  21 век е векът на голямата надпревара, на голямата конкуренция, на голямото доказване. Живеем с усещането, че нищо от това, което правим, не е достатъчно, че ако за миг не се състезаваме със себе си, ще отпаднем от съревнованието завинаги.

  Поради това, изобщо не е чудно, че през последните две десетилетия много родители приемат един твърде изтощителен модел на възпитание, с цел да поддържат децата си в постоянна хиперактивност. Това са родители, които искат децата им да са идеално подготвени за живота, да имат разностранни знания и умения, да постигат отлични резултати в училище, за да се реализират добре в живота, да получат добре платена работа и да са финансово независими. Целта на тези родители е децата им да бъдат винаги и непрекъснато най-добрите във всичко. Те не се задоволяват с това децата да са добри ученици, затова без изобщо да се замислят ги записват за възможно най-много и най-разнообразни извънкласни дейности, като им внушават идеята, че именно това е пътят къ

  Read more »