1. Нервните изблици и тръшкането при децата – как да реагираме?

  Нервните изблици и тръшкането при децата – как да реагираме?

  Много родители се сблъскват с проблема, свързан с детските нервни изблици и тръшкането. Повечето си мислят, че това се случва само на тях, че не се справят с възпитанието или, че детето им е по-различно от другите. Всъщност проявата на нервни изблици у най-малките изобщо не е рядкост, а напротив. Огледайте се наоколо и сами ще се убедите в това – деца, които се тръшкат в супермаркета, в парка или на детската площадка. Поводите са различни – от това, че родителят не го е качил втори път на въртележката до това, че е отказал да му купи захарен памук или пък е станало време за прибиране. Има ли изобщо решение и какви трябва да бъдат реакциите на родителя?

  Не отстъпвайте, само за да успокоите дететоТова определено е един от най-лошите варианти, които можем да изберем, когато детето крещи, блъска или се тръшка. Ако не му позволяваме да играе с опасни предмети и се съгласим да му ги дадем, с

  Read more »
 2. 20 неща, които една майка трябва да каже на сина си

  20 неща, които една майка трябва да каже на сина си

  1. Никога не удряй по-слабите и не започвай бой. Ако все пак някой те нападне, не се колебай да се защитиш.

  2. Бъди отговорен и се грижи за близките си.

  3. Винаги спазвай обещанията си. Ако не можеш да изпълниш нещо, не го обещавай.

  4. Когато избираш жена за цял живот, представи си, че остаряваш с нея. Ако тази мисъл те кара да се усмихваш, значи си на прав път.

  5. В живота има много видове любов – такава, която те разболява и такава, която те прави по-добър човек. Винаги избирай втората, защото първият вид е просто илюзия, създадена от егото ти.

  6. Научи се да плуваш. Това винаги е от полза – за тялото и за духа.

  7. Отнасяй се към жените с уважение. Само слабите и неуверени мъже могат да бъдат груби с

  Read more »
 3. Практични съвети за младите майки

  Практични съвети за младите майки

  Колкото и книги да сте изчели за това как трябва да се грижите за детето си, със сигурност ще имате още много въпроси и на моменти ще се чувствате неуверени.

  Важно е да знаете кое е правилно и кое грешно в отглеждането на бебето, но не се доверявайте сляпо на всякакви съвети и винаги се вслушвайте във вътрешния ви глас на майка. Освен това различните ситуации имат различни отговори. Всеки ден излиза ново проучване, което се опитва да въведе нови методи на възпитание и отглеждане на децата или отрича до сега познатите норми.

  Ето няколко обективни отговора на едни от най-често задаваните въпроси.

  Да завиваме ли новороденото с одеяло. Ако бебето не е навършило една годинка и го завивате с голямо одеяло, има опасност то да се омотае в него и задуши. Някои педиатри препоръчват упо

  Read more »
 4. 5 неща на които децата ни учат

  5 неща на които децата ни учат

  1. Учат ни на повече прегръдки, целувки и нежност, ей така, безкористно и просто защото искат! Без много-много мислене и умуване, те могат да ни припомнят какво е да обичаш, без да очакваш нещо в замяна.

  2. Учат ни да задаваме въпроси и да търсим новото в света.

  Понякога забравяме, че светът се променя непрекъснато и трябва да сме отворени за новостите му. А кой може да ни научи на любознателност по-добре от малките мис и мистър „Защо?“

  3. Живей на момента! За децата не съществува миналото, те не мислят и за бъдещето. Единственото, което има значение е настоящият момент, това, което се случва сега, на мига! И най-важното е да се забавляваме, без непрекъснато да мислим за после. Това е едно от най-прекрасните качества на децата и няма да е никак зле да си го „присвояваме“ от време на време!

  4. Да бъдем честни!

  Какво по-хубаво има от детските, честни очи? Те не з

  Read more »
 5. Забавни детски отговори на важни въпроси

  Забавни детски отговори на важни въпроси

  Какво е душата?

  • Душата е, когато мама ти сложи сладки на масата, а ти оставяш на братчето си. (8 г.)
  • Душата има форма на сърце. (8г.)

  Какво е тъгата?

  • Тъгата е, когато един човек отива при друг и много пие. (7 г.)

  Защо конете имат подкови?

  • На коня му слагат подкови, защото те са по-леки от него и се движат по-бързо. (8 г.)
  • На коня му слагат подкови, за да не падне по гръб. Когато му дръпнат повода, той се спира, благодарение на подковите. (9 г.)
  • На коня му слагат подкови, за да тропа по улиците, защото иначе не би бил кон. (7 г.)
  Какво означава думата модерен?
  • Модерен е, когато видиш нещо хубаво и скъпо, а нямаш пари. (12 г.)

  Как успяват прелетните птички да

  Read more »
 6. Уникални фрази, улесняващи общуването с децата

  Уникални фрази, улесняващи общуването с децата

  Тези малки трикове, които заместват обичайно използваните думи от родителите, когато децата ги вбесяват, ще помогнат да постигнете желания резултат и ще предотвратят скандалите и капризите. Ето кои са фразите, заместващи най-често използваните упреци към децата.

  Опитайте:

  1. Вместо нервното: „Хайде по-бързо, докога ще те чакам!”,  кажете: „Внимание, старт! Тръгваме!”

  2. Вместо заплахата, че ако не се изяде вечерята, няма да има десерт, използвайте следните думи: „След като тази мъъъъничка пържола изчезне от чинията, ще се появи нещо много вкусно!”.
  3. Вместо грубото: „Прибери си играчките!”, кажете със замечтан глас: „Ако беше вълшебник и можеше да си оправиш стаята…..”
  4. Заместете сърдитото: „Не ми пречи!”, кажете: „Поиграй си малко сам, а когато се освободя ще си направим малък празник.”

  5. Заменете недоволното: „Преста

  Read more »