1. Как да отгледаме щастливи деца

  Как да отгледаме щастливи деца

  Съвети, подкрепени от научни изследвания

  Що е то щастието? Нещо така желано, но толкова трудно за определяне. Тръгваме по петите му и откриваме любопитния факт, че хората с щастливо детство обикновено са по-щастливи и в зрелите години от живота си.

  Твърдението е на изданието Time, което представя цяла серия от съвети, подкрепени от научни изследвания, целящи да помогнат на родителите да отгледат щастливи деца. Ето защо днес в рубриката „Родителите говорят“ Ще ви представим част от тези полезни стъпки с единственото пожелание да се радва на повече детски усмивки. :)

  И така…

  Бъди щастлив, за да бъдат щастливи и децата ти

  “Обширно изследване установява съществена връзка между майките, които се чувстват депресирани, и “негативни последствия”

  Read more »
 2. Как неволно увреждаме здравето на децата си

  Как неволно увреждаме здравето на децата си

  Понякога и най-добрият родител може да застраши здравето на детето си. И то съвсем неволно.

  Кои са най-рисковите ситуации обяснява д-р Бояна Петкова от Университетска болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев".

  Прекаляването с лекарства против температура

  В много случаи родителите изпадат в паника, когато детето им вдигне висока температура и се съсредоточават единствено как бързо да я свалят, без да се замислят, че това всъщност е начин на организма да се справи с болестта. Прекаляването с лекарства против температура в много случаи може да се окаже по-опасно от високите градуси.

  „Има родители, които на настинало дете дават парацетамол на всеки шест часа, без дори да му мерят температурата, и то в продължение на дни - обяснява д-р Петкова. - Антипиретиците съвсем не са безопасни и макар да се продават без рецепта в България, не бива да се използват безразборно".

  Специализантката по педиатрия об

  Read more »
 3. Децата говорещи два езика виждат света по различен начин

  Децата говорещи два езика виждат света по различен начин

  Изследване, извършено от учени на университета Конкордия в Монреал, Канада, показва, че децата, говорещи на два езика, виждат света по различен начин, съобщи Psych Central. В проучването са участвали 48 деца на възраст 5-6 години. Някои са говорели само на един език, а останалите - на два. Сред билингвистичните деца /говорещи на два езика/ е имало такива, които са изучавали двата езика едновременно, както и други, които първо са учили един език, а след това друг.

  На участниците са били разказвани истории за деца, родени от англичани, но осиновени от италианци, и за патета, отгледани от кучета. След това изследователите са попитали дали децата от разказа ще говорят на английски или на италиански, когато пораснат, и с какво ще се покрият патетата - с пера или козина.

  Билингвистичните деца, изучили един след друг два езика, са имали верни представи за езика. Те са знаели, че детето, отгледано от италианци, ще научи този език. Те също така често са предполагали, че физич

  Read more »