1. Какво е любовта? Ето какво мислят децата

  Какво е любовта? Ето какво мислят децата

  Какво е любовта? Понякога дори и ние, възрастните, не можем да си отговорим на този въпрос. Затова решихме да попитаме децата, които чрез своята неподправена искреност и нестандартна логика често достигат до най-точните отговори на иначе сложните житейски въпроси.

  Ето какво мислят децата от столичните 1 ОДЗ и 50 ОДЗ за любовта:

  „Любов е, когато татко заспи пред телевизора, а мама без да му се кара, го завие с одеяло”

  Read more »
 2. Как да научим децата да споделят играчките?

  Как да научим децата да споделят играчките?

  Съперничеството между братя и сестри е нормална детска реакция. 
  Често споделянето на играчки и пространство за игра е трудно. Децата се борят и за родителското внимание и затова ролята на родителя е да не допуска задълбочаване на този модел на поведение.

  Ако децата са с минимална разлика, тази конкуренция е доста застъпена и съперничествата са по-изразени. Приликата в интересите предизвиква желание за надмощие, но разликата в характерите и темпераментите може да е в основата на това дали проблемът ще се задълбочи. Тук Индивидуалният подход е от изключително значение.

  - Защо децата не споделят играчки?
  Има няколко причини за съперничество между братя и сестри. На първо място конфликтите възникват, защото децата играят заедно. Отнемането на играчки и нежеланието за споделяне най-често е провокирано от борбата за вниманието на родителите. Играчките са само проекция на тази борба.
  Обикновено по-голямото дете се чувства пренебрегнато от страна

  Read more »