1. Възпитание без наказание?

  Възпитание без наказание?

  Психологът Олег Торсунов дава 20 предложения как да не нараним душата на детето си:

  1. Търсете скрити потребности

  Например: ако сте на опашка и очаквате реда си, дайте на детето да си поиграе на нещо.

  1. Дайте му информация и обяснете причините

  Например: ако малчуганът е надраскал стената, обяснете му защо хората рисуват предимно на хартия.

  1. Уважавайте чувствата - признавайте, приемайте и изслушвайте чувствата.

  Например: ако детето бие по-малката си сестра, подтикнете го да изразява гнева и ревността си по начини, които не причиняват болка на другите. Възможно е да крещи или да роптае.

  1. Променете средата - понякога това е по-лесно, отколкото да промените детето.

  Например: ако то непрекъснато измъква от кухненските шкафове различни неща и ги разпилява, затворете ги така, че да не може да ги отваря. Има специални приспособления за

  Read more »
 2. 8 неща, които не бива да казваме на детето си

  8 неща, които не бива да казваме на детето си

  Има моменти, в които дори и на най-внимателния и съобразителен родител му се случва да си изпусне нервите – да повиши тон или да каже нещо, което не мисли. За други обаче изнервеният тон и грубото общуване си е ежедневие, което след време се превръща в навик. Ето защо е добре да се замислим с начина, по който комуникираме с децата си и да избягваме изрази като тези:

  1. Млъкни  
  Колкото и да не ви се вярва, много родители използват думата „млъкни”, когато искат да накарат детето си да запази тишина. Да, наистина е важно да научим децата си на такт, на то

  Read more »
 3. Момиче или момче – изчислете пола на бебето

  Момиче или момче – изчислете пола на бебето

  Момиче или момче? Синьо или розово? Ако планирате бебе или вече очаквате такова, а не знаете какъв ще бъде неговият пол, този календар може да ви помогне в отговора на въпроса – „Какъв ще бъде полът на моето бебе”.

  За мнозина може би подобен тип предсказания и календарни изчисления ще звучат абсурдно или суеверно, но според китайците това съвсем не е така. Да, именно китайската легенда гласи, че това какъв пол ще бъде бебето може да се планира и предопредели от възрастта на майката и месеца на зачеването. При разкопки в китайска гробница е била намерена каменна плоча, в която е записана тази формула и много жени от източните култури се осланят на нея.

  За да направите своето изчисление чрез китайския календар, намерете графата с вашата възраст и вижте къде тя се пресича с предполагаемия месец на зачеване. Ако квадратчето е в син цвят – то вероятността да имате момче е по-голяма, ако е в розов – може би ще ви се роди момиченце.
  Науката сериозно ще изкритикува подо

  Read more »