1. Истината за Дядо Коледа

  Истината за Дядо Коледа

  Всички деца вярват в Дядо Коледа – за тях той е свързан с най-големите вълшебства на празника – чудесата, добротворството и, разбира се, подаръците. Само че един ден ние решаваме, че вече е дошло времето да им кажем, че Добрият старец всъщност не съществува. Не искаме да ги заблуждаваме, защото рано или късно ще научат „истината” от своите връстници и ще се почувстват излъгани. Само че, в този случай е трудно да се каже кое е „истина” и кое „лъжа”. Защото Дядо Коледа не е измислен приказен герой, а реално съществуваща личност.

  Първообразът на Дядо Коледа е самият Николай Чудотворец – покровител на моряците, рибарите и...децата. Може би не свързвате изпития светец с комично-жизнерадостния старец, но за това определено е виновен американският илюстратор Хедън Сънблум. Той създал през 1931 г. образа на Дядо Коледа, такъв какъвто го познаваме днес, по поръчка на компанията „Кока Кола”. Рекламната цел силно повлияла на външния вид на добрия старец

  Read more »
 2. Бебето плаче: как да си преведем какво ни казва

  Бебето плаче: как да си преведем какво ни казва

  Бебето плаче и това е нормално. Дори, когато е напълно здраво, то реве средно между един и три часа на ден. Постепенно с времето всяка майка се научава да „разчита“ сигналите, които й дава, защото със своя плач то опитва да й каже нещо, да привлече вниманието й, за да го обслужи.

  В началото трудно ще отличите неговото „гладен съм“, „боли ме коремче“, „скучно ми е“, „искам гуш“. Малко по-късно бебето постепенно ще овладее и други начини да общува с вас – например с поглед, усмивка, гукане... Така, че спокойно. Ще се справите.

  Едни бебета плачат повече, други са по-спокойни – въпреки че вие сте убедени, че вашето е от първите. Особено, ако нямате опит.

  Речник:

  Гладно съм

  Гладът често е повод за плач и колкото бебето е по-малко, толкова по-вероятно е да плаче, защото е гладно. То издава кратки, ритмични викове, които бързо се усилват, все едно изпитва болка и страда. Малкото му коремч

  Read more »