0.00лв.
0 продукт продукта
Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължете пазаруването

За какво да следим при покупка на обувки за бебета и прохождащи деца

За какво да следим при покупка на обувки за бебета и прохождащи деца

Бебешките обувчици, сложени на миниатюрните бебешки краченца, са очарователни. Но, красотата съвсем не е единственият критерий, при покупка на бебешки обувки и особено на такива за прохождане.

Всички знаем, че неправилно подбраните обувки са равнозначни на болка, сплескани пръсти и нежелание за ходене. Бебешкото краче обикновено има плоско ходило, което постепенно се развива и оформя свода. Правилно подбраните обувки за прохождане предпазват детските крачета от деформация и помагат за правилното развитие на походката като цяло. А това е нещо, което остава за цял живот.

Именно по тази причина е важно да сме добре подготвени, когато настъпи  моментът за избор на първите детски обувки. Как да изберем обувки, които ще подпомогнат процеса на оформяне на детското стъпало? Кои обувки няма да предизвикат плоскостъпие и други проблеми?

Тук ще ви запознаем с основните характеристики, които трябва да притежава една бебешка обувка за прохождане. Ще дадем съвети, които да ви помогнат бързо и лесно да правите правилен избор по време на пазаруването на обувки за бебета. Насоките са универсални - те ще са ви полезни от първия бебешки чифт обувки до момента, в който детето започне само да избира какво да носи.

 

Кога да купим първите бебешки обувки

Вашето малко съкровище най-накрая е на два крака. Гледате с радост и гордост как клатушкайки се прави първите си стъпчици. Честито! Време е да купите първите буйки за прохождане, които ще му осигурят така необходимата подкрепа.

 

Добре е обувките за прохождане да бъдат купени едва когато бебето започне да прави първите си стъпки, защото растежът на малките деца е много индивидуален. Няма как да се предвиди какъв ще е правилният размер обувки за вашето дете, когато то проходи. А и преди проходжането носим бебето на ръце. За този етап има чудесни меки буйки преди прохождане, бебешки терлички и пантофки и дори чорапи със силиконова подметка. 

Но, щом детето започне да прави своите първи стъпки, е добре да се вземат поне един чифт подходящи обувки за прохождане. Те са задължителни, когато излизате на разходка на вън.Обувките ще защитят детето от опасни предмети и подхлъзване по време на разходката. Когато сте вкъщи обаче   оставете малчугана да практикува новото умение на боси крачета и се уверете, че домът ви е безопасен за новия   изследовател. Имайте предвид, че за бебетата е полезно да ходят боси – това помага за оформяне на свода на   стъпалото и заздравява глезените. Вероятно дори ще му е по-лесно да разгадае тайната на баланса.

 
За какво да следим при покупка на обувки за бебета и прохождащи деца

Намирането на правилния чифт обувки е умение, което може да се усвои. Добрите обувки за прохождане са проектирани с грижа за правилни първи стъпки. Те са комбинация от качествени материали и дизайн, който дава стабилност на крачето, подпомага запазването на баланса, и дава увереност на малчугана да продължава да се движи, предпазвайки го от подхлъзване и изкривяване.

 

Кога да отидем на пазар

Обувки се мерят и купуват само следобяд. Точно както и краката на възрастните, бебешките крачета също се подуват следобяд. Обувки, които са по мярка сутринта, може да се окажат тесни следобяда. Разумно е да отидете на пазар във втората половина на деня.

Пазарувайте когато детето е в добро настроение. Последното, което искате, е да мерите обувки на сърдито и раздразнително бебе, така че планирайте добре посещението в магазина - между дрямката и храната.

 

Материали

И тук, както при дрешките, препоръката е да заложите на естествените материали, които позволяват на кожата „да диша“. Избягвайте евтините и некачествени материали, защото в дългосрочен план ще създадат проблеми. Ключово за бебешките обувки е да са максимално удобни - кожата да е мека и да заема формата на крачето, вътрешността да е комфортна и същевременно да осигурява добър поток на въздух, за да предпази крачетата от студ и изпотяване. Сред желаните опции са естествена кожа, памук, иновативни технологии на плетивo, качествена еко кожа. Добрите обувки са и лесни за почистване.


Тегло

Колкото по-лека е бебешката обувка, толкова по-добре. Ако искате бебето ви да може да движи крачетата си свободно и с лекота, уверете се, че обувките не са тежки. Достатъчно трудно е да се учи да прохожда, за да го затруднявате допълнително с тежки и неудобни обувки.


Подметка

Подметката е основен елемент на обувката. Безспорно подходящата подметка допринася за доброто развитие на крачетата. При избора на подметка трябва да се следи за две основни неща: 

  • Гъвкавост – трябва да се огъват до около 40 градуса с лекота, което е гаранция, че ще следват формата и движенията на крачето и пръстите. Бебетата опознават околната среда чрез допир и усещане на форми и различни повърхности. Възможността да чувства различните предмети и форми, до които крачето се докосва през обувките, е важна за всички подрастващи.
  • Хлъзгане – прохождането и запазването на баланс е достатъчно трудна задача само по себе си, за да избираме пързалящи се подметки за прохождащите малчугани. Избирайте подметки с релефни грайфери и неплъзгащи се материали като каучук, гума или силикон, за да подпомогнете по-бързото, лесно и безпроблемно усвояване на това ключово умение.

Стелка

Всяко краче е различно. Преценете дали вашето дете има нужда от специални ортопедични стелки, и ако да – какви да са те. Ортопедичните стелки са съобразени с анатомичните и функционални особености на прохождащите крачета и могат да помогнат при различни здравословни проблеми като дюстабан. Все пак, експертите съветват ортопедични стелки / подметки да бъдат ползвани предпазливо, тъй като това може да доведе до залиняване на мускулите, забавяне на оформянето на стъпалото и дори до нарушаване на естествения процес на развитие.


Закопчаване

Важен детайл при обувките за деца е вида на закопчаване, който може да е с велкрю лепенка /една или две/, с цип или с ластик:

  • С велкро лепенки – лесни за обуване и събуване, но пък бебетата обожават да се събуват и много лесно разгадават принципа на работа на лепките. 
  • С лacтик, който прилича на връзки – те са най-лесни за обуване и събуване. Това може да е голям плюс, но и минус – вероятността детето да загуби едната обувчица е напълно реална.
  • Буйки с цип, който минава под подметката за по-лесно обуване. Буйките с цип са сред най-предпочитаните модели за прохождане, защото придават допълнителна стабилност при стъпване, могат лесно да се извият по формата на крачето, осигуряват сигурност, тъй като са значително по-трудни за сваляне, но пък са много лесни за обуване. Трудно се обяснява на прохождащо бебе как да пъхне краче навътре в обувката. За да улеснят родителите, производителите са измислили цип, който буквално разполовява обувчиците и дава възможност за лесно и бързо обуване.

 

При избор на тип закопчаване имайте предвид следните две особености:

  • Уверете се че може лесно да стегнете и нагласите закопчалката (лепка, цип или ластик), така че да пасне добре на крачето на детето
  • Избирайте обувки, които се обуват и събуват лесно. Ако обуването ви отнема по 5 минути на обувка, колкото и сладки да са обувчиците, със сигурност няма да имате желание да ги слагате често.

Размер

Средно всяко дете има нужда от около два – три чифта обувки на година през първите четири до пет години, след което растежът се забавя. Много е изкушаващо да купувате един – два размера по-големи обувки, но ортопедите съветват това да се избягва. Обувките не са като дрехите. Едва ли вие си купувате по-големи обувки. Децата също се движат трудно с обувки, които не са точен размер - ще се спъват, подхлъзват, може да се образуват мазоли. Нещо повече – ще липсва правилната опора за развиващото се краче, което може да доведе до дълготрайни негативни последици.

Обувките на малките бебета трябва да предпазват техните развиващи се пръстчета, мускули и стъпала. Правилният избор на обувки трябва да предвижда и място за растеж на малкото краче, а петите да седят едновременно стабилни, но и комфортни в обувката. Те не трябва да се плъзгат или да хлопат в обувката. Не разчитайте на отживели методи, като мерене с дебел чорап. Заложете на правилно измерено краче и в двете посоки – ширина и дължина, и на правилен размер, който е показан в таблицата с размери за всяка обувка.

 

 

  • Широчина: Трябва да можете да натиснете между пръстчето и края на обувката отвън. Това е индикация за правилната широчина. Подходящият размер ширина позволява на детето да движи свободно всяко пръстче от крачето си. Задължително проследявайте дали има достатъчно място за пръстите на краката. Най-големият пръст трябва задължително спокойно да седи изпънат. Възможно е кутрето да е по-сплескано, но големият пръст трябва винаги да има достатъчно място и да не е деформиран по никакъв начин.
  • Дължина: Желаната дължина за обувка означава да се устеща стегната, но комфортна. Налагането на крака върху подметката е стар и ненадежден метод. Ако може да пъхнете пръста си зад петата, без да усещате голям луфт и без да ви е втърде трудно, значи размерът е правилен.

 

Кога трябва да минем на следващия размер?

Бебешките крачета растат бързо. Ето няколко трика, които ще ви ориентират дали е време да купите по-големи обувки:

  • Виждате ли признаци на дискомфорт, когато детето ходи?
  • Огледайте крачетата – има ли зачервявания, обриви, пришки, охлузване, обезцветени или деформирани/счупени нокти?
  • Можете ли спокойно да пъхнете пръст между петата и обувката?
  • Има ли свободно място между палеца и края на обувката?

Важно! Препоръчително е да измервате крачетата на детето си на всеки 6 до 8 седмици.  Според специалистите до навършването на 5 години крачето на детето израства 2 размера всяка година. След това растежът се забавя до един размер годишно. Но, растежът не е средностатистически, а много индивидуален процес. Може да се окаже, че вашето дете расте по-бързо или по-бавно, затова е важно да проследявате до колко обувките с които е в момента са удобни.

 

7 стъпки при избор на бебешки обувки за прохождане

Екипът на kosara.bg, има над 22 годишен опит в грижата за деца и бебчета. Базирайки се на този опит, обобщаваме 7 ключови въпроса, които трябва да се задават при п окупка на обувчици и е добре да превърнете в навик. Отговорите им лесно ще ви ориентират дали обувките си заслужават или е по-добре да продължите да търсите.

  1. От естествени материали ли са? Доверявайте се само на доказани марки.
  2. Имат ли грайфери, които да предпазват от подхлъзване?
  3. Тежки ли са или са леки?
  4. Обуват ли се лесно? Никога не се опитвайте да набутате крака на детето в обувки, които не са откопчани. Внимателно развържете/отлепете и чак тогава обуйте обувката на детето.
  5. Ако се обуват лесно, прилягат ли добре по крачето на детето когато ги закопчеете? За да пазят по-лесно баланс, бебетата се нуждаят от меки обувки, които следват извивките на тяхното стъпало. Повечето обувки се отпускат с времето. Имайте го предвид, когато пазарувате обувки от естествена кожа.
  6. Каква е стелката – ортопедична или нормална, закрепена или свободна, от какъв материал?
  7. Има ли вашия размер? Измерете крачето на детето си много внимателно, за да сте сигурни, че обувките, които вземате, ще му станат и ще са достатъчно широки, без да са твърде големи.


8  съвета за родителите на прохождащи бебета:

  1. Оглеждайте крачетата редовно – има ли зачервявания, обриви, пришки, охлузване, обезцветени, деформирани  или счупени нокти? Това може да даде информация до колко обувките наистина са комфортни и има ли нужда от нови. 
  2. Избирайте обувки, които да са под глезена, за да дадете възможност на глезените да изградят мускулатура.
  3. Наблюдавайте движението и емоциите на детето. Ако то се спъва, ходи на пръсти или си влачи крачето, значи нещо му в обувката му е неудобно. Все пак в тази възраст то трудно може да обясни какъв е проблемът. Следете и позата по време на ходене – ако краката са твърде обърнати на вътре или на вън, ако накуцва или нещо ви изглежда не съвсем нормално, обърнете се към специалист. Не отлагайте.
  4. Не отлагайте - веднага щом забележите, че обувките са отесняли – сменете ги.
  5. Избирайте универсални обувки, които ще си отиват с всичко, тъй като крачето расте бързо и ще ви се налага да купувате обувки честичко в следващите години. 
  6. Чорапите, също като обувките, трябва точно да пасват на крачето на детето – нито да са малки, нито твърде големи. Естествените влакна като вълна и памук са за предпочитане.
  7. Поддържайте добра хигиена - Измивайте и подсушавайте крачетата на детето ежедневно  и не подрязвайте ноктите на крачетата твърде ниско.
  8. Не е препоръчително да вземате използвани обувки, защото вече са се оформили по крачето на първото дете, което ги е носило. Това ще лиши втория носител от нужната стабилност и опора, следователно детето ви няма да има правилна подкрепа в процеса на прохождане, а това не е желателно.

Умението да избирате най-подходящите обувки за вашето дете е ценно, независимо дали сега ви се налага да купите първия или четвъртия чифт детски обувки. Съветите от тази статия са базирани на нашия дългогодишен опит в качествената грижа за деца и ще ви дадат увереност, че избирате  обувки, които ще подкрепят правилното развитие на крачетата. И, не забравяйте най-важното – забавлявайте се! Този етап е уникален и ще премине бързо – насладете му се .

 

Разгледайте още актуални предложения за  бебешки обувки и буйки за прохождане тук.
Всички други актуални предложения за детски артикули са достъпни от на kosara.bg.

 

Автор: Дарина Георгиева

 

Текстът е обект на авторско право. Копирането му или части от него става само след получаване на изричното съгласие на kosara.bg