0.00лв.
0 продукт продукта
Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължете пазаруването

Как да научим децата да споделят играчките?

Как да научим децата да споделят играчките?

Съперничеството между братя и сестри е нормална детска реакция. 
Често споделянето на играчки и пространство за игра е трудно. Децата се борят и за родителското внимание и затова ролята на родителя е да не допуска задълбочаване на този модел на поведение.

 

Ако децата са с минимална разлика, тази конкуренция е доста застъпена и съперничествата са по-изразени. Приликата в интересите предизвиква желание за надмощие, но разликата в характерите и темпераментите може да е в основата на това дали проблемът ще се задълбочи. Тук Индивидуалният подход е от изключително значение.



- Защо децата не споделят играчки?
Има няколко причини за съперничество между братя и сестри. На първо място конфликтите възникват, защото децата играят заедно. Отнемането на играчки и нежеланието за споделяне най-често е провокирано от борбата за вниманието на родителите. Играчките са само проекция на тази борба.
Обикновено по-голямото дете се чувства пренебрегнато от страна на родителите и именно затова никак не желае да споделя с по-малкото. Така идва желание за господство над по-малкия и по-слабия. По-малкото дете от своя страна пък имитира поведението на по-голямото в търсене на себедоказване и всичко се превръща в своеобразен кръговрат.


Друга много вредна и често случваща се причина за проява на негативно съперничество между децата е предпочитание на родителите към едното. Ревността в тези моменти може да се окаже мощен лост за отприщване на агресивно поведение на едното към другото дете.
Сравняването на децата също е лош начин на възпитание. Много родители си мислят, че като посочват едното дете за пример пред другото ще го мотивират да се държи подобаващо и да слуша. Получава се тъкмо обратното – децата се настройват едно срещу друго, защото нямат аналитичните способности на възрастните и не разбират целта, с която родителите правят тези сравнения. Затова е необходимо да се въздържате от подобни методи.

 


- Как да научим децата да споделят играчките си?
Децата от самото начало на живота си не знаят как да се държат помежду си, както и с останалите. Именно затова е важен примерът на родителите. Тяхна задача е да организира подходящи правила, които децата да спазват. Важно е и самите родители да ги спазват.
Когато децата абсолютно не желаят да споделят играчки
В моменти на тотално нежелание за споделяне се случват битки и агресивно поведение. Родителите в никакъв случай не трябва да отнемат насила играчките. Това засилва още повече негативното поведение на децата едно към друго.
Тук отново ясните и строги правила са решение. Ако трябва отредете точно определено време за игра с въпросната играчка за едното и за другото дете и спазвайте това правило докрай.

 

Източник: https://www.az-jenata.bg