0.00лв.
0 продукт продукта
Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължете пазаруването

Защо не действат наказанията и как да (не) възпитаваме децата си?

Защо не действат наказанията и как да (не) възпитаваме децата си?

Алисън Шейфър е психотерапевт и експерт по родителските въпроси с международно признание. Води рубрика в едни от най-известните списания за родителство. 

Представяме ви откъс от нейната първа книга, издадена у нас – „Скъпи, провалих децата”

Наказанието наранява. Именно поради факта, че наранява, от него се очаква да действа ефикасно. Наясно сме, че не действа, защото имаме в дома си наранено дете, което ни отмъщава, вместо „да се поправя”.

Децата ни имат същата способност да чувстват болката и обидата, както възрастните. Те нямат някакъв тип по-низша нервна система, нито някакъв недостатък на чувствата, които да ги имунизират срещу родителските упреци. Нашите деца се чувстват по същия начин като нас и цъфтят, когато ги третират с уважение и по достоен начин, също като нас.

И така, златното правило: отнасяйте се към другите (децата си) по същия начин, както искате да се отнасят към вас. Не е трудно за разбиране правило. Изпълнението е онова, което би могло да е изненадващо трудно, особено в ролята ни на родители.

Вие обаче може би сте верни на идеята, че болката по някакъв начин е лекуваща. Притеснява ли ви, че детето ви се забавлява прекалено много, докато чисти с прахосмукачката пръстта, която е разсипало умишлено от саксията? Чувствате ли, че всъщност ви се иска то да е разстроено или може би смятате, че след като то се наслаждава на чистенето , вие един вид награждавате лошото поведение?

 

Трябва напълно да се отървем от такива мисли

За начало не спирайте да си повтаряте: „Децата, които се чувстват добре, се държат добре; Децата, които се чувстват зле, се държат зле”.

 

Моят кратък списък с нещата, които трябва да спрете да правите:

 

1. Не използвайте фрази, които нараняват:
„Ама какво не ти е наред?”
„Разбираш ли, че ме влудяваш?”
„Дойде ми до гуша от теб, а ти не спираш. Просто престани!”
„Той е едно малко чудовище”
„Със сигурност умееш да съсипваш всичко”
„Защо изобщо правя опити с теб?”
„Поумней!”
 

2. Спрете да използвате съобщения, които нараняват – неща, които не посмяваме да кажем, но ги чувстваме, а това значи, че и децата ни ги долавят.

„Не те бива достатъчно”
„Представляваш проблем”
„Не те обичам”
„Ти си пречка в живота ми”
„Бих живяла по-добре, ако не се налагаше да се справям с теб”
„Никога няма да постигнеш нищо”
„Ти не си детето, което желаех да имам”
„Семейството ни би било съвършено, ако не беше ти”
„Ти разваляш всичко”

 

Източник: http://purvite7.bg/?p=12300