0.00лв.
0 продукт продукта
Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължете пазаруването

Кои са бащите осигуряващи по-добро бъдеще на дъщерите си

Кои са бащите осигуряващи по-добро бъдеще на дъщерите си

Бащите, които домакинстват, осигуряват по-добро бъдеще на дъщерите си, защото така стимулират амбициите им и те се насочват към не толкова традиционни и потенциално по-добре платени кариери, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Британска Колумбия са убедени, че начинът по който родителите си поделят задълженията да мият съдовете, да перат и чистят къщата, има ключова роля при оформянето на светогледа на децата им и на техните амбиции, особено на дъщерите им. Докато отношението към равнопоставеността на майката е ключово за предвиждане на мнението на детето за половете, професионалните амбиции на дъщерите се прогнозират най-добре по това какъв е подходът на бащите към домакинските задължения."Това предполага, че момичетата израстват с по-широки цели за професионално развитие, ако са в дом, където домакинските задължения се поделят поравно между родителите" - каза Алиса Крофт от катедрата по психология на университета.

 

"Отношението на бащите към домашните задължения изглежда имат уникална отключваща роля" - каза Алиса Крофт. Изследването е  проведено в лабораторни условия. Резултатите показват, че когато бащите приемат равенството между половете само на думи, а у дома се придържат към традиционното разделение на ролите, дъщерите им по-често се виждат като упражняващи традиционно женски  професии, например медицинска сестра, учителка, библиотекарка или домакиня.

 

Изследването е обхванало 326 деца на възраст от 7 до 13 години и поне един от родителите им.

Учените са прегледали разпределението на домакинските задължения  във всяко семейство и кариерните стереотипи, с които се идентифицират участниците, отношението им към половете и работата, амбициите на децата.

 

Източник: http://curious.actualno.com