0.00лв.
0 продукт продукта
Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължете пазаруването

8 признака, че малкото ви бебче ви обича

8 признака, че малкото ви бебче ви обича

Да бъдем реалисти – бебетата, тези малки прекрасни създания, няма да дойдат и категорично да ви демонстрират чувствата си на обич, които може би имате нужда да почувствате, особено след поредната безсънна нощ и неуморни грижи. Но е добре да знаем, че малките деца имат свои начини да покажат, че сте специален човек за тях. Какви са те?


     - Бебето ви познава и търси близост (0-1 месеца)- Само няколко седмици след раждането, бебето вече изразява предпочитания към хората около себе си. То разпознава гласа на мама, нейната кожа и аромат и търси близост с нея. Всичко това може да се сравни с първичен инстинкт, неосъзнат порив. Търсенето на физическа близост е един от първите начини вашето новородено да ви каже „обичам те”. 


     - Бебето се усмихва и търси визуален контакт с вас (1-2 месеца) - След първия месец от раждането, бебето вече е в състояние да ви дари с първата си чаровна усмивка и да реагира на физиономиите, които му правят околните. Това поведение на малкото бебе наподобява флирт – то ще ви се усмихне, ще ви погледне с хитър поглед. В този период е важно да осъществявате постоянен визуален контакт със своето мъниче. И като нищо ще забележите, че то проявява предпочитания за подобно визуално общуване с определени хора, които инстинктивно усеща като свои близки. Има много случаи, при които бебето е вперило поглед в мама, независимо, че около него има още трима души. 


     -Бебето ви целува (дава ви нещо подобно на целувка) (след 3-тия месец) -Да, не говорим за класическата целувка, а за онази – бебешката. В която вашия господин или госпожица отваря широко уста и сякаш се опитва да погълне бузата ви. Така целуват бебетата и така ви показват колко специален човек сте за тях.


    - Протяга ръчички към вас -При малко по-големите бебчета, това е много важно изразно средство. Те търсят близост с мама, татко или човека в семейството, който имат нужда да бъде до тях именно като протягат ръце. Този зов за прегръдка често е тълкуван като вид „глезотия” и на който не бива да откликваме всеки път, но не забравяйте – вашето малко бебче не може да ви каже с думи „имам нужда от теб”, то просто намира своя невербален начин да ви потърси.


    - Въпреки многото играчки и занимания, вашето мъниче предпочита да играе с вас- При малките дечица това е доста често срещано явление – сякаш не могат да се забавляват, нито да се заиграват сами, ако хората, с които са свикнали, не са наоколо. Не гледайте на това като на нещо негативно, след време (обикновено на около 3 годишна възраст) децата се научават да бъдат по-самостоятелни в игрите, но преди това имат нужда да ги споделят с тези, които наистина обичат. 


    - Прави това, което правите и вие - Едва ли има по-голямо доказателство за обичта и възхищението на вашето бебче от подражанието. Ще се сблъскате с подражателния елемент не само в действията, но и в мимиките, жестовете, настроенията. За малкото човече вие сте центъра на света, то приема вас като образец, което е прекрасно, но е и голяма отговорност – така че, внимавайте какъв пример давате.


    - Има определено поведение спрямо вас - Когато детето стане на около годинка (че дори и по-рано), като нищо ще забележите, че започва да развива своите изкусни манипулаторски умения. То се държи по определен начин само с хората, които счита за близки и за които е сигурно, че винаги ще са около него. Например – плаче и се инати само в присъствието на мама, а когато има други хора наоколо, поведението му е коренно различно. Сигурно всичко това ви кара да се ядосвате и да търсите решение, но има и добра новина – това е още един признак, че детето ви обича и ви приема за най-близкия човек, макар и да изразява чувствата си по не особено приемлив начин. 


    - Иска да се гушкате -Инстинктът за физическа близост, желанието на малкото дете да бъде във вашето легло, търсенето на прегръдка след като е паднало и се е ударило – всичко това е начин вашето малко дете да ви каже: „Разчитам на теб, ти си най-важният човек за мен”.


Източник: http://roditel.bg