0.00лв.
0 продукт продукта
Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължете пазаруването

Разлики във възпитанието на детето при мама и татко

Разлики във възпитанието на детето при мама и татко

Мама възпитава, татко позволява.
Такава е ситуацията в много семейства и именно такова поведение възпитава глезени и капризни деца. Има съществени разлики в методите за възпитание на детето, прилагани от двамата родители.

 

А, за да възпитате правилно детето си, да бъде отговорно, разбиращо, дисциплинирано и прочие, трябва и двамата да се придържате към един и същи начин на възпитание, поне за важните неща, без компромиси при вида на големите, влажни и молещи очи на детето ви – неговото тайно оръжие да преборят строгостта ви.Но пък, от друга страна, разликите в методите на възпитание на двамата родите и стремежът на детето да удовлетвори изискванията и на мама, и на татко, му помага впоследствие по-лесно да се адаптира в детската градина, училището и като цяло в обществото, където забраните и изискванията са много. Идеята е разликите в методите на възпитание на двамата родители да не бъдат драстични, например бащата да глези детето, угаждайки му и купувайки му всичко, което то пожелае, докато майката се опитва да научи детето, че не всичко идва даром в живота. При такива разлики във възпитанието детето се научава да манипулира родителите си с цел да постигне своето. Веднъж осъзнало, че с тръшкане и рев в магазина, получава желаната играчка, то ще продължи с тази тактика и за в бъдеще, знаейки, че номерът работи безотказано. То се научава, че татко е добрият, който позволява, а мама е лошата, която само се кара. Съответно, когато детето иска нещо, отива директно при бащата, стараейки се мама да не разбира за хитруването му.  

 

Важно е родителите не само да проявяват крайните си разногласия относно възпитанието на детето, но и да демонстрират съгласие, особено по важните въпроси за възпитанието. Преди да прилагате един или друг метод на възпитание, е добре да сте го обсъдили с бащата, да сте постигнали съгласие, че това е правилният начин, за да не се стига до конфликт пред детето по отношение на вашите различни възгледи кое е редно и кое не. 

 

Как възпитава татко?
Бащите учат децата повече на разум, отколкото на чувства. Бащината обич е условна, таткото учи, че любов, признание, похвала трябва да се заслужат. За бащите е важен крайният резултат – дали детето е изпълнило бащината заръка, а не самият опит и процес. 


 

Как възпитава майка? 
Майките са силно емоционални, те отдават важност на чувствата при възпитанието на детето, учейки го да обич, доброта, доверие и т.н. Майчината любов е безусловна, независимо каква пакост направило детето и дали е свършило или не майчината заръка. Майките са склонни да поощряват опита на детето да направи нещо, независимо дали крайният резултат е свършената или доведената до средата работа. Тя е грижовна, склонна да утешава, да насърчава, поощрява, да учи как детето да се справя мирно с възникнали конфликтни ситуации с връстниците му.  


 

За бъде успешно възпитанието ви, трябва да сте последователни и да не отстъпвате прилаганите си досега методи, за да не обърквате детето в стремежа му да изпълни изискванията ви. 

 

Източник: https://semeistvo.rozali.com