0.00лв.
0 продукт продукта
Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължете пазаруването

Подаръка, които децата ви никога няма да забравят

Подаръка, които децата ви никога няма да забравят

В ерата на консуматорското потребление децата разполагат с огромно количество играчки. Затова да бъдат изненадани приятно от възрастните става все по-сложно.

 

Но независимо от времето, в което живеем едно не се е променило – има неща, които са по-важни за едно дете, неща които не може да се купят в нито един магазин.

 

В следващите редове ще намерите списък (без да е степенуван по никакъв начин), в който ще намерите идеи, които ще ви подскажат какъв подарък си струва да поднесете на едно дете. А колко от тях вече сте подарили на вашето?

  1. Подарете му подкрепа  -Само една дума на одобрение могат да накарат детето ви да се почувства по съвсем различен начин – състояние, което да го зареди с енергия и мотивация.  Нека децата ви знаят, колко ги цените. Нека знаят, че вярвате в тях. Не забравяйте да им напомняте за това.
     
  2. Прегръдки и целувки - Бащата казва на 7 годишния си син, че той вече е голям за целувки.  И все пак за децата е важна родителската любов и топлината на прегръдката, независимо дали са на 7, 20 или 30 години! Помнете, че колкото и голямо да е вашето дете, никога не е късно да го прегърнете или целунете и по този начин да изразите своята любов.  И все пак не прекалявайте, защото това може да бъде нож с 2 остриета.
     
  3. Обяд и вечеря с цялото семейство - Съвместните обеди и вечери са прекрасна възможност да се съберете цялото семейство, да обсъдите изминалия ден или плановете за утрешния. Толкова прекрасна, че семейството, което не се храни заедно не се и развива заедно.
     
  4. Чувство за хумор - Намерете време да се посмеете заедно с децата – чувството за хумор е една от малкото черти на характера, която все още не е убила никого.
     
  5. Покажете им как да забелязват красотата - Помогнете на детето си да открива красотата във всичко, което види и във всеки, който срещне. Покажете му разнообразието в изкуството и многообразието в човешките души.
     
  6. Възможността да допуска грешки - Децата са си деца и често са под влиянието на неудържимо веселие, което понякога изисква огромното ви търпение. Дайте им пространство, където могат да експериментират, изследват и грешат. Покажете им, че това не е толкова страшно. Не ги критикувайте.
     
  7. Стабилно семейство - Стабилното семейство е онзи фундамент, върху който децата строят целия си живот. Когато е възможно и имат нужда трябва да получат вашата подкрепа и разбиране. Постарайте (ако ви е възможно) да съхраните семейството цяло.
     
  8. Подарете му желание за постигане на повече - Поощрявайте амбициозните желания на вашето дете. Това ще му позволи да постигне много или поне да се опита да постигне повече от останалите – може би дори повече, отколкото можете да си представите.
     
  9. Подарете му време - Времето е единствения подарък, който никога няма да може да върнете назад. И това е един от най-ценните дарове, които можете да поднесете на своето дете. Подарете им време с вас, работата ви може да почака.
     
  10. Внимание - Времето само по себе си не е достатъчно. Трябва да сте изцяло в него, да сте тялом и духом с детето си.  А не просто да отбиете номера като го заведете в парка, а в главата ви все още да работите! На пръв поглед това звучи естествено, но все по-често изпитваме затруднения да се фокусираме и да бъдем истински с детето си. Бъдете близо до него! Не изпускайте моменти.
     
  11. Научете го да проявява състрадание-  Животът често е несправедлив! И когато нещо нечестно се случи, научете детето си да не остава пасивен страничен наблюдател, а да помага на онзи, който се нуждае от помощ.
     
  12. Подарете му умението да цени - Един от най-добрите подаръци, който можете да направите на детето си е да го научите да цени това, което има, но да не спира там, където е в момента.
     
  13. Любопитство - Запалете двигателят на прогреса у вашето дете, който за кратко наричаме любопитство. Научете го да задава въпроси и да търси отговори.  „Стига си задавал толкова много въпроси!”  …са думите, които никога не трябва да излизат от устата ви.
     
  14. Решителност - За постигането на успех е нужен не само късмет, добра подготовка. Много помага и умението да проявявате решителност, а за това е необходима сила на волята.
     
  15. Самодисциплина - Децата трябва да се научат на много неща: как да се държат, как да се разбират с останалите, как да постигат цели, да осъществяват желания. Разбира се, основна част от възпитанието е дисциплината, но не я градете въз основа на забрани, а се постарайте да я градите в позитивна и полезна насока.
     
  16. Подарете му поощрение - Думите имат огромна сила. Думите, които казвате всеки ден на детето си могат както да го подкрепят, така и да го накарат да се отчае. Затова, подбирайте ги внимателно.
     
  17. Създайте у детето желание да твори - Благодарение на интернет да твориш и да се учиш на нещо ново стана много по-лесно и оправданията, че не разбирате от нещо вече не вървят. Поощрявайте в детето креативност. Светът има нужда от хора, които са способни да създават.
     
  18. Научете го на щедрост - Научете детето си да бъде щедро с вашите неща сега, за да може да е щедро и със своите собствени. И все пак внимавайте да не подари цялата ви къща.
     
  19. Научете детето си на духовност - Вярата извисява нашата представа за вселената, нашия свят и живот. Щеше да бъде много лесно ако в съзнанието на децата автоматично беше програмирано, че те се състоят не само от плът и кръв, но и от ум, сърце, душа и воля. И че решенията взимани от тях в живота, трябва да се основават не само на това, което изисква плътта и кръвта, а ума и душата. Уви, тази задача трябва да я свършим ние, техните родители.
     
  20. Научете го на честност - Децата, които от малки се учат да бъдат честни имат много по-големи възможности да останат такива като пораснат. А и честните хора като правило се чувстват по-добре и се наслаждават повече на живота. И най-важното – спят спокойно през нощта.
     
  21. Заредете го с надежда - Надеждата придава сили, формира издръжливост и ни зарежда с решимост. И дори в трудни времена и моменти на отчаяние тя ни помага да вървим напред.
     
  22. Въображение – един от най-ценните подаръци - Живота се променя все по-бързо и по-бързо с всеки изминал ден, а утрешният делник със сигурност не прилича на днешния. Този нов свят се създава от онези хора, които умеят не само да включват своето въображение, но и да го използват целенасочено.
     
  23. Осъзнатост - Възпитаването на децата е важно и отговорно занимание, което изисква висока степен на осъзнатост. Добре си изяснете кой сте и какво искате да постигнете. И задължително научете и вашите деца на това.

 

  1. Влечение към знанието - Страстта към знанието няма нищо общо със зубренето в училище. Това е качество, което се отглежда в семейството. Така че, четете, задавайте въпроси, анализирайте и подлагайте на съмнение нещата от живота заедно с вашите деца. Давайте им пример, покажете им как да мислят и да научават нови неща.
     
  2. Подарете им страст към природата - Децата, които се учат да ценят света около себе си в последствие се грижат за него. Често ги караме да поддържат чистота и порядък у дома. Защо да не ги научим да се грижат за чистота и порядък и извън него?
     
  3. Желание да опитват нещо ново - Нека научим децата на желанието да опитват нови неща. И то не само, за да се наслаждават на разнообразието в живота, но и да разберат какво им харесва и на какво са способни. И да, това не изисква чак толкова много пари.
     
  4. Подарете му оптимизъм - Песимистите не променят света. Това е дело на оптимистите.
     
  5. Умението да се гордеят и радват на победите - Празнувайте малките победи в живота. В края на краищата тези малки или големи постижения по време на детството изграждат увереност и с годините стават все по-важни.
     
  6. Научете ги да обичат света около себе си -Самотата е едно от онези обстоятелства, които ни изяждат, когато пораснем. Научете детето си да обича света около себе си, да го приема с отворени обятия. Покажете му красотата на общуването с хората и богатството на приятелите.
     
  7. Научете го да се придържа към ценностите си -Децата, които знаят как да оценят себе си обикновено са по-уверени и имат изградено силно чувство на собствено достойнство и самоуважение. В резултат на това те порастват със собствени ценности, към които се придържат.
     
  8. Покажете на вашето дете, че е уникално - Нашите различия ни правят ценни – и за нас и за обществото. Помогнете на детето си да разкрие потенциала си и да демонстрира с гордост на света онова, за което могат да го оценят по достойнство онова, по което се отличава.
     
  9. Научете го да говори с вас - Канете често малчугана да сяда на коленете ви, за да поговорите!  Това е едно от най-важните неща, на които може да научите детето си, ако искате и когато порасне да бъде отново близък приятел с вас, който споделя тревоги и радости.
     
  10. Любов към домашното огнище- Да знаеш, че вкъщи те обичат и чакат, да знаеш, че вкъщи ще намериш уют и топлина – това са едни от най-приятните и вдъхновяващи усещания в живота. Дава ли вашият дом тази топлина на детето ви?
     
  11. Вярност към човека до тях - Вярност – това е поведение присъщо не само на нашите тела, но и действието на очите, ума, сърцето и душата. И да, децата забелязват и много тънко усещат такива неща.
     
  12. Любов - За къде без нея?
     

Източник: http://veristas.eu