0.00лв.
0 продукт продукта
Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължете пазаруването

Какво трябва да знаем при пазаруването на детско боди

Какво трябва да знаем при пазаруването на детско боди

Важни характеристики, за които да следим

Пазаруването на бебешки и детски дрехи несъмнено е едно от най-приятните занимания на родителите, особено ако това е първо дете. Всички сме виждали разкошни шарени малки дрешки коя от коя по-хубави, но истината е, че когато настъпи моментът за пазаруване се изправяме пред огромен океан от видове дрехи, модели, размери, декорации, материи, брандове. Океан, в който лесно можем да се изгубим, харчейки парите си за не толкова удобни, практични или безопасни бебешки стоки.

В тази статия екипът на kosara.bg споделя над 22 годишния си опит в обличането на бебчета, за да ви помогне да намерите отговорите на най-важните въпроси при избора на дрешки за вашето бебе, като се фокусира върху най-основната от тях - негово величество детското БОДИ. Разберете как да правите информирани избори, които ще превърнат пазаруването за вашия малчуган в забавно, интересно и ефективно занимание!

 

Кои са най-важните характеристики при избора на бебешко и детско боди

И така, бебешкото боди е едно велико изобретение на детската мода. То  е изключително удобна за ползване дрешка, която обгръща бебешкото телце, също като прегръдка, а за майката е голямо улеснение при обличането. Можем спокойно да кажем, че бодито е задължителна част от гардероба на всяко бебе, ако не и най-важната дрешка в него, защото тя започва да се ползва буквално от първия ден и продължава да присъства в него до порастването а дори и след това.

Именно по тази причина правилният избор на боди е от огромно значение за комфорта и благосъстоянието на вашето дете.

Кpoйĸитe нa бoдитaтa не са ли cтaндapтни? Както се казва Да, да, ама не! Да - бoдито мoжe дa бъде c ĸъc pъĸaв, дълъг pъĸaв или пoтниĸ. Да, мoжe дa бъде c пpeднo или cтpaничнo зaĸoпчaвaнe. Но не – това съвсем не изчерпва списъкът с важни характеристики, за които трябва да помислите при покупка на боди, особено ако е за бебе. Ако оставим на страна цветовете, безкрйното разнообразие от сладки рисунки и щампи има още няколко основни критерии при избор на боди.

Ето на какво трябва да обърнете внимание при избора на детско боди:

 

Безопастност

Изкушаващо е да напазарувате екстравагантни и уникални дрешки за най-малките, но при избора на дрехи за деца безопасността винаги е на първо място. Предлагаме ви няколко основни съвета в тази насока:

  • Подхождайте с внимание към всички стърчащи декорации като пайети, мъниста, пластмасови фигурки и всякакви други малки елементи, които лесно биха могли да паднат или да бъдат откъснати и погълнати
  • Избягвайте боди за малки деца с връзки, които се стягат около врата, ръцете, краката или кръста
  • Уверете се, че няма разхлабени копчета
  • Циповете трябва да са обгърнати в плат така, че да не докосват кожата на детето
  • Бодито не трябва да е стегнато и да притиска или ограничава движенията на детето по никакъв начин
  • Ако все пак харесате боди с допълнителни елементи, уверете се, че те са здраво закрепени и няма как да бъдат откъснати или да паднат.

 

Практичност  

Специално внимание трябва да се обърне на практичността на всяка покупка. Лесно обличане и сваляне, температура на пране както и възможност за сушене в сущилня са основните критерии тук. Особено когато говорим за малки бебета, препоръчваме бодита с предно закопчаване. За младите родители, а и за малките бебета, които все още не могат да си държат главичката изправена, всичко е ново и е огромен стрес. Да бъдат обличани през главата или закопчавани отзад е предизвикателна задача за всички. За да не ви се налага да се борите с детето си още от първите му дни вкъщи, заложете на бодита и дрешки с предно закопчаване за първите месеци - бодита с повече копченца, които могат да бъдат разположени централно или във вариант "прегърни ме" /асиметрично изнесени в едната предна половина/. За следващите етапи на растежа има бодита само с две копченца на рамото, а също така модели и без копчета, които се обличата лесно, поради специалното прехлупване на раменцата. Важно е бебешките бодита да имат копчеца в долната част за лесна смяна на памперса.

 

 

Размер

Няма нищо по-разочароващо от това да купите най-сладката бебешка дрешка само за да разберете, че тя не става на вашето дете. Обърнете специално внимание на размера - пазарувайте според ръста и теглото, а не според възрастта! При децата възрастта не може да бъде критерий, защото всяко расте с различни темпове. Ръстът и килограмите им варират толкова много, че може едно боди, което става на тримесечно бебе да не става изобщо на новородено! Повечето дрешки имат стандартни размери по сантимерти или общи размери в месеци. Ако се колебаете какъв размер да купите най-добре избирайте по-големия размер, защото съвсем скоро и той ще ви потрябва.

Но кой е правилният размер все пак? Този, който позволява на детето да се движи свободно и да се облича и съблича лесно и бързо.

 

Цена

Заложете на качеството! Това не винаги означава най-скъпото боди, но в повечето случай означава да избирате внимателно цена спрямо качество. Кожата на децата е изключително чувствителна, предразположена към изсушаване, претъркване, обриване, претопляне. Важно е да не правите компромиси с материите и качеството, за да не причинявате излишно страдание на детето и себе си.  Има огромен избор от превъзходни водещи български производители като Topolino, Zinc,Комес, Плами,  популярната английска марка Minoti и др, които предлагат отлично съчетание от безопасен и красив дизайн с качествени материали на добри цени.

 

Материя

Комфортът трябва да е приоритет. Ако вие не харесвате дадени материи и детето ви също няма да ги хареса. Нещо повече – дрешки изработени от полиестер, найлон и като цяло изкуствени или груби материи може да причинят обриви, алергии и дискомфорт на нежната детска кожа. 

Детските дрешки и особено долните дрешки, които са в постоянен контакт с кожата на детето като бодита, ританки и потници, трябва да са меки, удобни и от качествени материи, съобразени със сезона. Това е от първостепенно значение при пазаруване за дете. Сред препоръчителните видове памучни материи са: сингъл, рипс и интерлог.

Най-фината по плътност е сингъл материята, която е най-тънкия памучен плат. Следващата по плътност е интерлога, който е една идея по-пухкав и плътен. Рипсът и по-финият му вариант – щрих се отличават по вида на плетката, която има релефна структора . По-плътните версии на памучни платове са от капитон, хавлия и вата. Всеки може да избере според сезона и региона най-подходящата плътност  за желаната бебешка дрешка.

 

Модел

Когато говорим за модел на боди често се сещаме само за дрехи с дълъг ръкaв, къс ръкав или без ръкав – потник. Но, съществуват още доста неща, за които трябва да се помисли, при пазаруване на боди:

  • С или без копчета? Ако изберете копчета - с асиметрично закопчаване или предно закопчаване с тик-так копченца?
  • Индивидуално боди ли търсите или комплект? Все пак детето не може да седи само по боди през по-студените месеци.
  • Ако е комплект, с какво разполагате вкъщи и какво ви липсва? От колко части да бъде той - с панталонки и горнище, от боди, ританки и жилетка или от боди, потурки и шапка с ушички?
  • Ако искате и горна дрешка към бодито – с или без качулка?
  • С или без апликации? Или, може би предпочитате щампи?

 

 

  • Друга опция за момиченца, на която си заслужава да обърнете специално внимание, са боди – рокличките. Те съчетават удобството на бебешкото боди с елегантността на рокличката и са идеални както за ежедневни разходки, така и за специални поводи като рожден ден, кръщене или празник. Традиционно боди-роклите са предпочитано облекло за лятото, но в съчетание с чорапогащник или ританки и жилетка могат да се ползват и за по-хладните месеци. Не случайно боди – роклите са и едни от най-често подаряваните дрешки за малките момиченца.

 

 

 

7 основни съвета при покупка на боди за дете:

В допълнение на всичко казано, екипът на kosara.bg събра няколко практични насоки, базирани на над 22 годишният ни опит в обличането на бебчета и деца с качествени материи и интересни моделчета за всеки повод. Те ще ви помогнат лесно и бързо да се ориентирате при всяка покупка: 

 

1. Мислете в перспектива
  • Купувайте поне един размер по-големи бодита. Така със сигурност те ще бъдат удобни, широки и същевременно ще се ползват два пъти по-дълго.
  •  Не купувайте твърде много бодита в един размер, особено за новородени. Бебетата растат светкавично в първите месеци от живота си. Някои бебета се побират в дрешки за новородени само за седмица – две, а други изобщо не се побират в дрешки за новородено от самото начало!
  • Около десетина бодита са предостатъчни като за начало. Все пак обаче не вземайте по-малко от 7, защото малките деца притежават изумителната способност да се цапат много, а е добре да не ви се налага да перете по няколко пъти на ден.
  • Добра идея е да запазите етикетите и касовите бележки, за да имате възможност да замените закупеното боди с по-голям размер, в случай че се наложи.
  • Планирайте пазаруване на боди и други дрешки веднъж месечно. Избягвайте да се презапасявате за цяла година напред, защото темповете на растеж при децата са непредвидими.

 

2. Преобличане – предизвикателство или удоволствие
  • С две думи - трябва ви лесен достъп до дупето, ако пазарувате за бебе! Избягвайте модели, които изискват цялостно събличане само, за да се смени памперса. Много бързо ще откриете, че дори и най-красивата дрешка може да седи със седмици в шкафа, ако ви е трудно да я сложите.
  • Избирайте модели, които са лесни за обличане и събличане. Боди със закопчаване на гърба е трудно за слагане и не особено удобно за носене.
  • Ако бодито се слага през главата, тоест не е с копчета или цип, уверете се че материята около врата е разтеглива, мека, има копченца или разширение, които позволяват бързо и лесно сваляне, тъй като от хигиенна гледна точка е важно при събличане дрешките да вървят надолу, тоест да не минават през главата. 

 

3. Поддръжката е от особено значение

Освен ако бодито не е за специален повод, важно е да може да се пере в пералня и сушилня и да издържа на високи градуси. Задължително проверявайте етикетите преди да закупите бодито. Ще се изненадате на колко много детски дрешки има указания за ръчно пране или забрана за сушилня. Когато обаче говорим за дрехи на малки деца и особено за млади родители с бебе, прането на ръка и ежедневното простирането на куп миниатюрни дрешки не е никак практичен избор.

 

4. Пазарувайте според височината и теглото на вашето дете, а не по възраст

Ако етикетът посочва месеци (например от 3 до 6 месеца) не забравяйте, че различните марки понякога имат различни размери, затова внимателно проверявайте конкретната таблица с размери за дадената дрешка и марка.

 

5. Уверете се че вземате всичко необходимо

Ако имате нужда от боди, то вероятно имате нужда и от панталонче или ританки. Ако това е така, то разгледайте комплектите – това ще ви спести доста усилия.

 

6.  Вземете предвид сезона при избор на материи

Може би звучи логично, но понякога боди с къс ръкав може да се окаже неудобно, заради дебелата материя или пък боди с дълъг ръкав да се окаже недостатъчно добро за студените зимни дни заради твърде тънката материя.

 

7.  Купувайте и неутрални дрешки особено ако това е първото ви дете

По този начин ще сте подготвени за изненади (ако малката принцеса се окаже принц или обратно). Също така ще имате дрешки за бъдещите членове на семейството, а това със сигурност ще ви спести наистина много пари за в бъдеще!

 

Както вече сте разбрали, изборът на детски дрешки съвсем не е като този за голям човек. Следвайки нашите съвети ще сте спокойни, че сте направили най-правилния избор при пазаруването за най-малките членове на семейството.

 

Разгледайте актуални предложения за бебешки бодита за момченца тук и за момиченца тукАко пък търсите нещо повече от бебешки бодита за малкото си съкровище, отидете на главната ни страница kosara.bg, за да видите всички актуални артикули и предложения.

 

 

Автор: Дарина Георгиева

 

Текстът е обект на авторско право. Копирането му или части от него става само след получаване на изричното съгласие на kosara.bg