0.00лв.
0 продукт продукта
Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължете пазаруването

Как да изберете дрехи за училище и за първия учебен ден?

Как да изберете дрехи за училище и за първия учебен ден?

15-ти Септември е емблематичен празник за малки и големи. Вълнението е с еднаква сила и степен както за децата, така и за родителите. Докато малчуганите нямат търпение да се завърнат в класната стая, да се срещнат с другарчетата си след дългата лятна раздяла и да видят любимата си учителка, при мама и татко кипи шеметна подготовка за новата учебна година. 

Една от първите и основни задачи на родителите е обновяването на гардероба. Децата растат твърде бързо, неусетно дори и обикновено миналогодишните дрехи са омалели или захабени от игри в училищния двор. Освен това, нека не забравяме и, че на 15 Септември всеки малчуган заслужава да се премени с модерно и подходящо облекло за празници.

По всички тези наложителни и предстоящи да бъдат обмислени въпроси ще поговорим в днешния материал. Разбира се, ще дадем и специални съвети и препоръки. Те ще са особено полезни за родителите на първолаци, които тепърва се сблъскват със задачата да пазаруват дрехи за училище.  

Идеи за детски тоалет за първия учебен ден

Първият учебен ден е сред най-важните празници за всяко дете. Няма значение дали това е първият специален 15-ти септември за вашия малчуган или поредното изкачване на просветното стъпало, на този ден по традиция избираме официален тоалет за детето. 

Оказва се обаче, че това не е много лесна задача – особено за родителите. Много майки и татковци признават, че се затрудняват в избора си. За да им помогнем, сме подбрали богат списък от съвети и насоки, а дори и конкретни предложения за съчетания както за момичета, така и за момчета. 

Чудесна идея е да купите официален тоалет заедно с детето

 

Всяка принцеса ще се радва да ѝ предоставите малко независимост в избора на облекло за първия учебен ден. Ще се учудите, но е напълно възможно вашата дъщеря да е много по-чевръста и умела в прегледа на актуалните рокли за празници, за да се спре на идеалната за нея за нула време. 

Избирайте практично

 

Постарайте се да изберете официални комплекти за момче, които да не изхвърлите след 15-ти септември, а да се използват отново. Така например, добра идея е да се спрете на спортно-елегантен панталон, който на по-късен етап да послужи за друг празник или тържество в училище. Достатъчно е да смените горната част  и ще постигнете чисто нов тоалет. Най-лесно е просто да преминете от риза с къс към риза с дълъг ръкав.

Внимателно изберете цветовата гама на тоалета

Макар първият учебен ден да е истински празник, не го превръщайте в карнавал, обличайки детето в безброй цветове. Първият учебен ден е по-скоро официален празник и по-семплите панталони, рокли и официални блузи биха свършили чудесна работа. Не на последно място, съобразете се и с цветовете, които по принцип отиват на детето ви, а освен това попадат и в графата му „любими“. Все пак това е негов (или нейният) празник и е важно да се чувства добре в облеклото си. 

Задължително ли е да се купуват нови дрехи за първия учебен ден? 

И да, и не. Факт е, че би било прекрасно да премените в ново облекло детето, но пък защо да е задължително? Съвсем спокойно можете да смените горната или долната част от наличен официален комплект. Понякога дори прибавянето на нов аксесоар за момичета, като детска лента, е достатъчно да разчупи визията на красива и подходяща за празника рокля. Прекрасен вариант за целта са и диадемите, докато при момчетата същата работа вършат папионките, вратовръзките и дори шапките. 

От какви дрехи има нужда детето за училище?

И докато първият учебен ден е само един ден, учебната година е достатъчно дълга и обхваща няколко сезона, така че работата ви по обновяване на гардероба още не е приключила. Напротив, тя тепърва започва и съвсем не бива да я подценявате. 

Важно е преди да пристъпите към пазаруване да прегледате наличните детски дрехи. Сортирайте все още годните за носене от тези, които са за подаряване, подходящи само за вкъщи или напълно изчерпали функциите си. Така ще си спестите излишни разходи и време. Ако все още има долнища, които стават на сина ви, запазете ги и не се впускайте в ненужни допълнителни покупки. Разбира се, в случай че са захабени, можете да ги оставите за носене у дома. 

В тази връзка, спортните дрехи най-често преобладават в гардероба на ученика. Освен тях е редно да се снабдите и с два чифта дънки или панталони. Изберете горни части – блузи, ризи и пуловери. Важно е да имате варианти и за топло, и за студено време. 

Препоръчваме също да се съобразите с поддържаните температури в училище. В някои учебни заведения целогодишно в класните стаи е достатъчно топло, за да се пропусне покупката на твърде много ватирани блузи за есенно-зимния сезон. Все пак три или четири броя би трябвало да са достатъчни за сезона.

Избор според възрастта и класа

Родителите на децата, които излизат от детската градина и за първи път стъпват в училище, би трябвало да са наясно, че ще са нужни повече комплекти дрехи. Малчуганите все още се цапат по-лесно, а коленете и на момичешките клинове се протриват бързо. В тази връзка нашият съвет е да проучите добре качествените марки на пазара, за да сте сигурни, че няма да се затрупате с много, но захабени от няколко носения дрехи. 

Децата в по-горни класове – завършили началното училище – вече са с една идея по-претенциозни какво носят. Момичетата по-често носят поли (освен ако не посещават учебни заведения със задължителни униформи), а момчетата рязко започват да проявяват интерес към актуалните модни тенденции. Съобразете се с тях, защото е важно за детето да има своя избор на идентичност по отношение на облекло, както и на други неща, разбира се.

Финални практични съвети за избора на дрехи за училище

Завършваме нашия практичен материал за обновяване на гардероба на ученика с няколко важни насоки. Това са изпитани и тествани във времето съвети, които ще ви помогнат бързо и лесно да се справите с пазаруването, без да е необходимо да похарчите колосални суми или да се налага да се връщате в магазина за допълнения. 

Обмислете идеята за капсулен гардероб

Идеята на тази тенденция в модата е да се купят няколко базови дрехи (горни и долни), които могат да се съчетават една с друга, за да се създадат не една или две, а поне пет-шест комбинации. За целта се избират семпли, земни и неутрални тонове – черно, бяло, сиво, бежово и кафяво (за момичета е ок и розово, а за момчета – синьо). Този вариант за обновяване на гардероба на детето е много удачен за семейства с малки жилища, в които свободното пространство постоянно е кът. 

Избягвайте купуване на детски дрехи „напред“

Много родители снабдяват учениците вкъщи с блузи, панталони и ежедневни рокли с дълъг ръкав с няколко размера отгоре. Обикновено това се случва, когато се натъкнат на много изгодни сделки и намаления. Подобни покупки обаче невинаги са оправдани. От една страна, заемате излишно място в гардероба, а от друга – рискувате детето ви да израсте конкретните дрехи и никога да не ги облече, защото няма да са за актуалния сезон или да му допаднат поради смяна на модните тенденции. 

Тънки якета за есента и по-плътни връхни дрехи за зимата

В зависимост от това дали пазарувате за есента или за зимата има няколко варианта за връхно облекло. В есенния сезон порасналите госпожици трябва да имат избор между няколко дрехи, например Леко ватирано двулицево яке, което отива на всичко или по-минималистичен вариант като Капитонирано преходно яке в цвят пудра.

За момчетата също може да предвидите по-тънки якета за началото на есенния сезон, като например Тънко шушляково яке с динозаври или Преходно яке за момчета в пастелно зелено, ако предпочитате нещо по-изчистено. 

Когато захладнее и дойде зимата, за големите момичета и момчета е подходящо да имат по-дебела връхна дреха в два до три модела. Тук може да разгледате Зимни якета и шуби за момичета, а тук - Зимни якета и шуби за момчета.

За да сте сигурни, че детето ви винаги ще има връхна дреха, която да сложи сутрин преди училище, изберете модел, чиято материя съхне бързо или е съвместима с домашната сушилня, в краен случай - с химическо чистене. 

Първият учебен ден и първият звънец наближават! Не оставяйте пазаруването на дрехи за ученика за последния момент. Разгледайте актуалните предложения за момичета и момчета в Косара – любимият предпочитан бранд на българските родители години наред.