0.00лв.
0 продукт продукта
Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължете пазаруването

Майчината прегръдка и глас – жизненоважни за вашето бебе

Майчината прегръдка и глас – жизненоважни за вашето бебе

Първата година от живота на детето е най-важна от гледна точка на неговото развитие и е период, в който сетивните фактори играят основна роля. Докосването и звуците влияят на бебето по начин, който един възрастен трудно може да си представи. Начинът, по който вашето мъниче реагира на докосванията и звуците е силно свързан с деветте месеца, прекарани в утробата, където е свикнало да бъде защитено и обгърнато, както и да чува определени звуци, най-важният от които е гласът на майката.

 

Гушкайте вашето бебе

Гушкането е толкова важно за новороденото, колкото и това да се храни. Освен, че му доставяте комфорта от това да бъде близо до вас, гушкайки бебето, вие го доближавате до естествената му среда, в която то е било цели девет месеца. Когато го прегръщате, доближете го до сърцето си. То е свикнало много силно със звука от биенето на вашето сърце. Познатият звук успокоява бебето и то заспива по-лесно.

 

Четете на бебето

Четенето на бебето може да започне още докато сте бременна. Има проучвания, които доказват, че бебетата разпознават гласа на майка си още в утробата, ето защо този глас им носи спокойствие и след раждането.

 

Изолирайте останалите звуци чрез бели шумове

Според теорията на д-р Карп, за бебетата са полезни т. нар. бели шумове, от които те имат естествена потребност. Теорията му е, че бебетата се раждат по-рано от необходимото за развитието им – в третото тримесечие, вместо в четвъртото. Затова през първите три месеца от раждането си изпитват потребност да чуват звуците от утробата, най-близки до които са тези от прахосмукачка, сешоар, миксер. Това е така нареченият „бял шум“, който елиминира останалите шумове от околната среда и успокоява новороденото.

 

Пейте на бебето – преди да се роди и след това

Когато пеете на бебето още докато е в утробата, то ви чува и не само това – в паметта му остава, както вашия глас, така и песента, която му пеете. Много майки с изненада установяват, че бебето се успокоява именно от познатите неща – например песен, която детето е чувало през деветте месеца от бременността.

 

Бебето и речта

Най-важната роля, която имат звуците, които бебето чува, е да усвои речта. Може да ви звучи странно, но бебетата разполагат с вродена способност да учат езици и всъщност са много по-предразположени към двуезичност, отколкото към стандартната едноезичност. Дори и преди да могат да схванат смисъла на речта, те много точно успяват да изтълкуват интонацията.

 

Проучване, проведено през 2009 г. показва, че бебета, които са родени в различни държави имат различен начин на плачене. Това се дължи на различните интонационни специфики на майките, които са характерни за съответния регион. Например във Франция, където е характерно, че изречението завършва с по-висок тон, бебетата плачат именно по този начин – с изразен акцент в края. В Германия, където при говорене е характерно точно обратното, бебетата плачат в посока от по-силно към по-слабо звучене.

 

Разбира се – невъзможно е да знаем как всяко едно бебе би реагирало на милионите звуци, които ни заобикалят. Ето защо – наблюдавайте своето собствено мъниче, правете това, което го успокоява, не спирайте да комуникирате с него и да му показвате своята привързаност.

 

Източник: http://roditel.bg