0.00лв.
0 продукт продукта
Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължете пазаруването

Бебето плаче: как да си преведем какво ни казва

Бебето плаче: как да си преведем какво ни казва

Бебето плаче и това е нормално. Дори, когато е напълно здраво, то реве средно между един и три часа на ден. Постепенно с времето всяка майка се научава да „разчита“ сигналите, които й дава, защото със своя плач то опитва да й каже нещо, да привлече вниманието й, за да го обслужи.

В началото трудно ще отличите неговото „гладен съм“, „боли ме коремче“, „скучно ми е“, „искам гуш“. Малко по-късно бебето постепенно ще овладее и други начини да общува с вас – например с поглед, усмивка, гукане... Така, че спокойно. Ще се справите.

Едни бебета плачат повече, други са по-спокойни – въпреки че вие сте убедени, че вашето е от първите. Особено, ако нямате опит.

 

Речник:

 

Гладно съм

Гладът често е повод за плач и колкото бебето е по-малко, толкова по-вероятно е да плаче, защото е гладно. То издава кратки, ритмични викове, които бързо се усилват, все едно изпитва болка и страда. Малкото му коремче не може да побере кой знае колко храна. И, ако плаче, му предложете да яде. Може би наистина е гладно, въпреки, че скоро сте го кърмили. В първите дни по-честото слагане на гърдата е от полза, защото ще стимулира притока на кърма. Нахранете го, въпреки, че то едва ли ще спре веднага да плаче. Не пропускайте уригването накрая.

 

Изцапах памперса

Бебето ще плаче и ще протестира, ако дрешките го притесняват или памперсът е мокър и наакан. Има такива, които въобще не се притесняват, когато гащичките са пълни. Вероятно им е топличко и си стоят спокойни. Ако обаче кожата на дупето и крачетата е зачервена, е много вероятно да плаче, защото изпитва дискомфорт. Преобуйте го и проверете дали нещо от дрешките не го притиска и стяга.

 

Студено ми е, горещо ми е

Някои бебета не обичат да ги преобуват, нито да ги къпят. Трудно понасят по-хладния въздух върху кожата си и предпочитат да са на топличко. Пробвайте да сте по-бързи и сръчни при преобличането.

По-честият проблем обаче идва от претоплянето. Има едно правило – ако вие сте само с блуза, нека бебето да е с един слой дрехи повече – блузка и ританки са достатъчни. Може да проверите дали му е топло, като го пипнете по коремчето. Ако то е прекалено загрято, значи трябва да го разсъблечете.

Температурата на ръчичките и на крачетата не е показател дали на бебето му е топло или студено. Нека термометърът в стаята да показва 18 градуса, когато го слагате да спи. То ще е по-спокойно на хладно и проветрено.

 

Искам да ме гушнеш

Някои деца имат нужда да бъдат гушкани и носени на ръце повече от други. Близкият контакт ги успокоява. Ако вашето бебе е от този тип, намерете удобен начин и за вас – сложете го в слинг. Така то ще гушнато и близо до вас, а ръцете ви ще са свободни, за да вършите домакинската си работа. Не се страхувайте, няма да се разглези. През първите седмици това няма как да се случи. Новороденото наистина им нужда да бъде успокоено от чисто физическия контакт. То иска да се почувства защитено, както е било в утробата на майка си. Затова стегнатото повиване в пелена или в леко одеалце също го успокоява.

 

Cпи ми се

Много родители смятат, че новородено може да заспи независимо къде се намира и кой час на деня е. Много бебета обаче трудно заспиват, дори, когато са много уморени. Майката бързо се ориентира кога бебето е уморено. Ако то мрънка, плаче или е необичайно спокойно, а погледът му се рее някъде в пространството, има вероятност да му се спи. Някои бебета плачат, когато в къщата има много хора или в края на деня. Просто, защото са уморени. Занесете бебето в стаята му, отдалечете го от всякакви дразнители – шум, светлина, говор, хора, за да му помогнете да се успокои, да се отпусне и да заспи.

 

Не ми е добре

Бебето плаче, защото се изнервя бързо. Трябва му време, за да се приспособи към средата. Ако е по-чувствително, намалете стимулите около него. Обградете го с повече тишина и спокойствие. Свършили сте всичко, което сте се сетили. То обаче продължава да плаче? Вслушайте се. Ако нещо го боли, или има температура, плачът е различен. Прилича по-скоро на мрънкане и хленчене. Тогава се налага да търсите педиатър.

 

Искам нещо, но не знам какво

Понякага наистина е трудно да разберете защо бебето плаче. Опитвате и не може да го успокоите в продължение на часове. Може да го мъчат колики. Те са причина за сърцераздирателен плач около 3 часа дневно, поне 3 дни седмично. Такова обяснение ще ви дадат педиатрите. Майките знаят, че плачът на бебето в този период е много по-чест и продължителен. То свива крачета към корема и се гърчи, а ревът му оглася къщата. Няма магично лекарство, което да избави бебето от спазмите. Има много методи обаче, които могат да облекчат страданията му при колики.

 

Мона Василева

 

Източник https://www.noviteroditeli.bg/

Снимка: Guliver / iStock