0.00лв.
0 продукт продукта
Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължете пазаруването

Комплекти за Изписване на Бебе – всичко за тях

Комплекти за Изписване на Бебе – всичко за тях

Терминът приближава и е време чантата за болницата да бъде опакована. Неизменна част от подготовката за болницата е и избора на дрешки за новороденото, с които то ще бъде пренесено до вкъщи. Често изписването е и моментът, в който се правят фотосесии, за да се овековечи появата на новия член на семейството. И тъй като това е един изключително специален момент, редно е да има и специален тоалет. За посрещането на новия член на семейството, за първите снимки с мама и тати, баба и дядо, за първите спомени, запечатани в този неповторим ден.

 

Раждането само по себе си е огромен стрес за малкия и крехък организъм. Задачата на родителите е да подсигурят възможно най-доброто за своето дете. Изборът на комплект за изписване съвсем не е толкова лесна задача, особено за млади и неопитни родители. Има много фактори, които трябва да бъдат взети под внимание при този избор. Комплектите за изписване на новородено се различават не само по дизайн, но също така варират и според пола на бебето, според сезона и броя включени аксесоари и дрешки, според материята и качеството на изработката.   

 

Нормално е родителите да искат празнични красиви и меки дрешки, но също така да се чудят дали има смисъл да инвестират в специален комплект за изписване. Присъщо за младите родители е да правят куп емоционални покупки. А и на пазара има огромен избор от всякакви комбинации. Затова истинският въпрос е от какво наистина имате нужда Вие.

 

За да Ви помогнем да намерите правилния отговор на този въпрос, екипът на kosara.bg, който има над 22 годишен опит в обличане на бебчета и деца, създаде тази статия с всичко най-важно за комплектите за изписване, както и основни съвети при избор или комбинация на такъв комплект.

 

Основни елементи в комплектите за изписване на бебе

Какво трябва да съдържа един комплект за изписване? Комплектите за изписване съдържат основно: жилетка и ританки или панталонче, камизолки, бодита, пелени, терлички, гащеризонче. Има и по-пълни комплекти, които предлагат и одеяло/пелена, чорапки, шапка, ръкавички, лигавник, рокличка или папионка.  

 

Ако вече имате част от необходимите дрехи и аксесоари може да вземете по-малък комплект и така да комбинирате добър пълен комплект без да купувате излишни дрешки. На пазара има огромно разнообразие от различни комбинации и може спокойно да вземете комплект според вашите нужди. Веднъж закупен, той може да бъде ползван в ежедневието и след изписването, стига елементите му да са лесни за обличане и от качествена материя - изработени от 100% памук, който е мек и приятен за нежната бебешка кожа.

 

По-подробно за всеки елемент:
  • Боди – това е най-базовата дрешка, която е неизменна част от гардероба на всяко мъниче. Може да бъде основна дреха в топлите дни или пък първият от няколко слоя дрехи през студените дни.  Бодито може да покрива цялото тяло на детето от вратлето чак до пръстите, включително стъпалата и ръцете, или пък да е с къс ръкав и само до бедрата за летните дни. То е лесно за обличане и събличане и позволява бърза смяна на памперса, което го прави задължителен елемент във всеки един комплект за изписване. По тази причина има огромно разнообразие от видове, модели, цветове на бодитата, включени в комплектите за изписване. От боди-роклички за момиченцата през боди костюмчета за момченца до бодита с щампи и други апликации.
  • Гащеризон – наред с бебешкото боди, бебешките гащеризончета са изключително популярни и удобни, лесни за обличане и събличане, осигуряват топлина и сигурност, че цялото тяло на детето е обгърнато, като същевременно то има свобода на движение. Съществува огромно разнообразие в моделите, платовете и видовете закопчаване. При всички положения гащеризончетата са задължителен елемент от гардероба на всяко бебче.
  • Шапка –  това е вторият по важност елемент от всеки комплект за новородено. Шапката е задължителен елемент от всеки комплект, тъй като главата на всяко новородено трябва да бъде покрита. Ако е много топло – с лятна шапка, но във всички останали случаи – с топла шапчица, която да запази температурата на тялото. Имайте предвид, че главичките на новородените са много различни, следователно е хубаво да съобразите размера на шапката или да вземете няколко различни размера или шапка с връзки, която да пасне на всяка главичка.
  • Ританки – те осигуряват допълнителна топлина и сигурност, че крачетата са на топло. Ританките са за предпочитане пред панталончета и клинове без чорапче, тъй като гарантират че крачето винаги ще бъде покрито и на топло.
  • Чорапи и пантофки – краката на новородените трябва да са винаги на топло, защото много лесно губят топлина. Дори през лятото е важно да са с чорапки или пантофки в първите три месеца, въпреки че трудно нещо се задържа на бебещките крачета.
  • Портбебе – това е вид бебешко одеало, което обаче има цип или тик-так копчета и позволява много удобно и плътно увиване на бебето. Портбебе завивката често е от дебела материя и е много предпочитана при изписване на новороденото. В последствие може да се ползва и за завивка в количката по време на разходки навън.
  • Одеяло / пелена – то е универсално и много полезно - ще спаси бебето от неочаквани пориви на вятъра. В колата може да покрие детето така, че да не духа директно в него струята от климатика, а вкъщи може да го завивате при дневните дрямки. Одеялото е и неизменен спътник по време на разходките с количка навън. 
  • Лигавник – друг основен и ежедневно необходим аксесоар още от първия ден на бебчето, който е много полезен при всякакъв вид хранене (кърмене или с шише), както и за избърсване на плюнки. Лигавникът трябва да е мек, но плътен и устойчив на пране.
  • Ръкавици – всички бебета размахват крайниците си неконтролируемо, което много често причинява одрасквания по цялото лице и стрес за малкото. Ръкавиците са много полезни в първите месеци, докато бебето свикне с крайниците си и рязането на нокти стане по-лесно. Когато избирате ръкавички задължително проверете за хубав ластик в края на ръкавичката. Иначе те постояно ще падат при неконтролируемото размахване на ръчичките. Друг много удачен вариант са и бодитата с прехлупване, което реално има същата функция – да захлупи малките пръстчета и да предотврати одраскване.
  • Рокля – без значение от сезона, много майки все пак избират кокетни рокли за изписването на своето малко съкровище. Роклите може да са памучни, от красиви дантели или пък от тюл, но за новородени, роклите винаги отвътре са с памучна подплата.
  • Официален комплект с папионка за момчета – класически избор за изписване на малки господа. Тези официални комплектчета с папионка имат доста вариации, но са предпочитани сред родителите на момченца, защото съчетават в себе си практичност и стил.

 

Сезон и климатично време

Съобразете сезона на термина Ви. Какво ще ви е необходимо – да осигурите топло и уютно комплектче с одеалце или да предпазите бебчето си от претопляне? Най-важното за летните новородени бебета е те да бъдат предпазен от слънцето, а най-основното за зимните бебчета е да бъдат облечени топло. Съответно летните комплекти за изписване са съвсем различни от зимните. Те съдържат лятна шапчица и боди с къс ръкав или рокличка и са изработени от по-тънък памучен плат, който има за цел да осигуря добро проветряване, за да избегне претоплянето в горещите дни. Всички тези особености на летните комплекти отстъпват място на по-плътните материали, от които се изработват зимните комплекти, и набор от дрешки и аксесоари, които покриват изцяло тялото на новороденото с цел да запазят телесната му топлина. А за преходните месеци като пролет и есен има комплекти за изписване със средна дебелина на плата.

 

  • Лято

Забравете за късите ръкави или боди тип потник за новородено.  Дори и в летните месеци горните ръкави винаги са дълги. Възможно е долното боди да е с къс ръкав, но в крайна сметка цялото тяло на всяко новородено трябва да бъде покрито.  В допълнение може да вземете и рокличка, лятна шапчица и чорапки от лека, естествена, дишаща материя.

 

  • Пролет и Есен

В дъжд или слънце – тези два сезона са доста непредвидими. Затова е добре да се подготвите като за по-студено време, още повече че в първите месеци новородените нямат терморегулация на тялото и е важно  топлината на тялото им да се поддържа. Идеален избор са дрехи със средна дебелина - боди с дълъг ръкав, ританки, ръкавички, топла шапчица с връзки, жилетка и одеялце за всеки случай.

 

  • Зима

Пренасянето на бебето от болницата до вкъщи е първият му досег с външната температура. Ако очаквате детето си през зимните месеци, трябва да му подготвите възможно най-топлия и мек комплект, за да осигурите топлина и комфорт по време на пътуването.  Тази препоръка важи и за дрешките, които ще купите за първите месеци живот на бебето. Задължителен елемент от зимните комплекти за изписване е топлата шапчица, която трябва да покрива ушичките, дебели ръкавички и портбебе или топло одеало. Много подходящи за студените месеци са и плюшените комплекти за изписване, изработени от памучена плюшена материя. Друг вариант е меко пухкаво гащеризонче в допълнение с дебело яке или космонавт.  

 

Кой е правилният размер

Този въпрос е доста подвеждащ. Може би предполагате, че има един универсален правилен размер – този за новородени. Да, но...не точно.  Всяко бебе е различно. Тук размерът на вашето дете ще е определящ. Как се развива то? Колко килограма е? Колко е голяма неговата главичка? Колко сантиметра е? Всичко това са много индивидуални мерки, според които трябва да се ръководите при пазаруване на комплект за изписване. Размер 0 не би станал на пет килограмово бебе, докато размер 56 ще е огромен за 2,5 килограмово дете. Отговорите на всички тези въпроси ще ви спасят от ситуация, в която или взетите дрешки не стават или малкото се изгубва в огромното боди и шапка.

Обикновено има няколко начина на посочване размер за новородени – в сантиметри (56см), по месеци – от 0 до 3 месеца или изписано с думи – за новородени (newborn size). Може да  вземете размер 56 за всеки случай или да помолите гинекологът да ви даде размерите на вашето бебче в последните седмици преди термин.

 

Какъв е полът

Комплектите за момичета и комплектите за момчета се различават по цвят, апликации и дизайн. Цветовете за младите господа обикновено са в класическо синьо, сиво, бяло. Могат да бъдат с папионка или динозавърчета, колички или облаци и мечета. Традиционно комплектите за изписване за момичета са в различни отенъци на розово и бяло, понякога лилаво, червено и жълто. Може да са с рокли, панделки, или пък щампи с цветя и герои от детски филми като мики маус. Ако пък искате нещо по-неутрално може да заложите на цветове като оранжево, зелено и апликации, които също са неутрални - горски мотиви, животни, облаци, мечета, точки. Тук всичко се свежда до личните предпочитания на родителите – ако сте практички и планирате още деца, по-добре заложете на универсален комплект. Ако пък искате да изберете уникална дрешка за запомнящи се снимки – купете нещо специално, стилно и уникално за вас и детето ви. Независимо какво изберете обаче, задължително вземете предвид насоките за избор на безопасни детски дрехи, подробно описани в тази статия. 

 

6 съвета при избор на комплект за изписване на новородено

Всеки родител иска най-доброто за своето дете. Нормално е да търсите комфортни и качествени дрехи и аксесоари за най-малкия член на семейството си. Обобщихме седемте най-ключови съвета, които ще ви помогнат в избора на комплект за новородено:

 

  1. Ако нямате време или не ви се занимава с търсене на много елементи заложете на готов комплект за изписване – това ще Ви спести много време за търсене и съчетаване на цветове и стил за всички елементи.
  2. Мислете практично – правилно подбран комплект за изписване може да се ползва ежедневно в първите седмици дори месеци, тъй като съдържа не само най-подходящите дрехи за новородено, но и всички най-важни аксесоари за новородено като лигавник, ританки, ръкавички и одеалце.
  3. Сигурността при пазаруването на каквото и да е бебешко пособие или дрешка трябва да е на първо място. Прочетете повече за насоките при избор на безопасни детски дрехи Тук.
  4. Залагайте на качество пред количество. Особено в началото малкият човек расте и се развива светкавично. Не е нужно да се презапасявате. За сметка на това обаче е важно да избирате качествени и удобни бебешки дрехи и аксесоари, които подкрепят правилното и здравословно развитие на малчугана.
  5. Колкото по-малко елементи има за обличане/събличане, толкова по-лесно ще ви е да извършвате ежедневни дейности като смяна на памперс и преобличане. Не забравяйте, че бебчетата никак не обичат дрехите тъй като 9 месеца са били голички и във вода. Съответно е напълно нормално да има големи протести срещу всеки вид облекло. В този смисъл ританките например са за предпочитане пред клин и чифт чорапи. Иначе рискувате постоянно да си играете на събуй – обуй чорап. Ританките гарантират спокойствие, че крачетата няма да се оголят, а чорапа няма да бъде загубен, което е по-комфортно за бебето и по-спокойно за вас, че детето ще е винаги облечено, ще му е топло и не трябва постоянно да дебнете кога и кой чорап ще бъде свален и загубен или изцапан. Това е и основният принцип на обличане на новородено – колкото по-малко елементи има облеклото, толкова по-лесно ще е за всички вкъщи. 
  6. Планирайте добре размера на дрешките. Ако бебчето е по-голямо от нормалното, то размер 0 ще му е малък или пък, ако е по-малко от обикновените 50 см, а сте харесали дрешка размер 62см то със сигурност ще се загуби в нея и снимките няма да са толкова сполучливи. Ако знаете точните размери преди самото раждане - съобразете се с тях. Ако не сте сигурни, заложете на размер 56, за да сте спокойни, че независимо дали бебчето е малко или голямо, дрешките ще му станат.

 

Комплект за изписване на новородено – примерни Модели

Предлагаме няколко различни модела качествени комплекти, които ще ви помогнат да се ориентират в различните предложения на пазара. Те съдържат всичко необходимо за вашето малко съкровище в първите му дни.

 

Комплект за изписване на новородено с портбебе от 7 части

Стилен бебешки комплект за изписване на момчета в бял цвят съчетан с тъмносиньо от 7 части - официална жилетка, блузка с папийонка, ританки, боди, модерен каскет, ръкавички, портбебе с пришита апликация с ушички. Портбебето е от двупластово трико, а комлектът е произведен в България и е изработен от мека и нежна на допир памучна материя.

 

Комплект за изписване на момиченце от 7 части

Този бебешки комплект за изписване на момиченце е в цвят екрю и съдържа 7 части - рокличка с дантелка, боди с дълъг ръкав, ританки, терлички, ръкавички, шапка и пелена с дантелка. Пелената е изработена от двупластово трико с пълнеж от силиконова вата, а комлектът е изработен от мека и нежна на допир памучна материя, идеална за нежната и ранима бебешка кожа.

 
Комплект за изписване на новородено с портбебе от 7 части

 

Този комплект е в цвят екрю, съчетан с розово и се състои от 7 части - рокля с панделка, боди с дълъг ръкав, ританки, шапка, ръкавички, терлички и портбебе с пришита апликация с ушички.

Портбебето е изработена е от двупластово трико с пълнеж от силиконова вата. Комлектът е произведен в България и е изработен от от мека и нежна на допир памучна материя.

 

Плюшен комплект за изписване от 8 части с играчка

Този прекрасен плюшен комплект за изписване на момичета е в цвят крем и е идеален за бебета родени в по-студените месеци. Изработен от мека и нежна на допир плюшена материя, той се състои от 8 части - рокличка с дантелка с бродерии и цвете, ританки, едноцветно боди с дълъг ръкав, терлички, ръкавички, шапка с цвете, пелена с дантелка и играчка. Пелената също е от два пласта плюш и трико с пълнеж от силиконова вата.

 
Комплект за изписване на момченца от 8 части

Този чудесен бебешки комплект е в комбинация от син и бял цвят и се състои от 8 части - жилетка с асимитрично закопчаване и щампирана апликация, ританки, боди с дълъг ръкав, терлички, ръкавички, лигавник, шапка и пелена. Пелената е изработена от двупластово трико с пълнеж от силиконова вата, а комлектът е изработен от мека и нежна на допир качествена памучна материя.

 

Разгледайте още актуални предложения за момченца тук и за момиченца тук, а всички други артикули може да видите на главната ни страница kosara.bg,

 

Всяка майка иска да избере най-красивия, най-мекия, най-нежния и удобен комплект за изписване за своето малко бебето. Благодарение на насоките, споделени в тази статия, вече може да избирате или комбинирате аксесоари и комплекти за новородено с лекота и сигурност, че това е именно нещото, от което се нуждаете вие и вашето малко съкровище.

 

Автор: Дарина Георгиева

 

Текстът е обект на авторско право. Копирането му или части от него става само след получаване на изричното съгласие на kosara.bg