Понякога и най-добрият родител може да застраши здравето на детето си. И то съвсем неволно. Кои са най-рисковите ситуации обяснява д-р Бояна Петкова от Университетска болница за активно лечение на детски болести "Проф. Иван Митев".

 

Прекаляването с лекарства против температура

 

В много случаи родителите изпадат в паника, когато детето им вдигне висока температура и се съсредоточават единствено как бързо да я свалят, без да се замислят, че това всъщност е начин на организма да се справи с болестта. Прекаляването с лекарства против температура в много случаи може да се окаже по-опасно от високите градуси.

 

„Има родители, които на настинало дете дават парацетамол на всеки шест часа, без дори да му мерят температурата, и то в продължение на дни - обяснява д-р Петкова. - Антипиретиците съвсем не са безопасни и макар да се продават без рецепта в България, не бива да се използват безразборно".

 

Специализантката по педиатрия обяснява, че рисковете от лекарствата за намаляване на температурата се проявяват основно, ако се дава от един и същи препарат през 4 часа, приема се повече от 2-3 дни или се комбинират няколко лекарства наведнъж. Проблем е също, че парацетамолът и ибупрофенът присъстват като съставки в множество медикаменти, давани при настинка и грип, и ако родителят не чете внимателно листовките, дори и да вярва, че дава различни лекарства, пак може да натрови детето с предозиране на една и съща съставка.

 

„Има случаи на деца, изпаднали в чернодробна кома след предозиране с парацетамол, а от предозиране с ибупрофен или аналгин може да се стигне до тромбоцитопения - категорична е д-р Петкова. - В онкохематологията често постъпват деца с увреждане на костния мозък, и то вследствие на антитемпературни и обезболязащи лекарства.

 

Най-притеснителното е, че понякога се получават такива кризи дори и дозата на медикамента да не е била висока. Затова препоръчваме на родителите да не избързват с антипиретиците. Разбира се, всеки случай е индивидуален. Родителят може да си позволи да остави детето с по-висока температура за известно време, но ако то не страда от други заболявания, ако няма проблеми със сърцето или няма склонност към фебрилни гърчове. Когато говорим за здрави деца по принцип, спокойно може да ги оставим без лекарства до температура 38, дори 38,5 градуса по Целзий."

 

Най-важното е, дори когато температурата на детето премине критичните 38,5 градуса по Целзий, да не се приемат по много дози от различни медикаменти.

Д-р Петкова съветва, ако дадете парацетамол например, но температурата не спадне, да не бързате веднага да давате и аналгин и ибупрофен, а да мине известен период от време - най-добре 4-6 часа: „Може да пробвате старите рецепти за охлаждане на тялото - с мокри компреси или директно под течаща вода, но помнете, че става дума за хладки, а не ледени компреси. Водата в никакъв случай не бива да е прекалено студена, както и не бива на най-малките да се слага компрес върху главата, защото може да се получи шок от рязката температурна разлика."

 

Даване на аспирин на деца под 12 години

Д-р Петкова е категорична: „Според мен вече всички знаят, че аспиринът не е лекарство, подходящо за деца, и всички общопрактикуващи лекари информират младите родители, но е по-добре да повторим - аспиринът, макар и широко използван при вирусни и простудни заболявания, е напълно забранен за деца под 12-годишна възраст, защото може да отключи синдром на Рей, който води до чернодробна кома и често завършва с фатален край."

 

Самопредписване на антибиотици

„Всички знаят, че родителите не бива самоинициативно да дават антибиотици на децата си и в същото време мнозина го правят - отбелязва лекарката. - От една страна, това често е безсмислено, защото антибиотиците имат ефект, когато е налице бактериална инфекция, но не биха подействали при вирусна, а родителят не може да прецени за какъв причинител се отнася без изследвания. Но освен безсмислено самоинициативното даване на антибиотици крие рискове за здравето на детето. За предпочитане е дори педиатрите да предписват антибиотици въз основа на кръвно изследване. Ако има завишени левкоцити, утайка и високо CRP (C-реактивен протеин), тогава може да се говори за наличие на бактериална инфекция, но при вирусна, дори и детето да е с много висока температура, левкоцитите обичайно са в норма или дори занижени, а CRP е ниско. При такива показатели е необходимо симптоматично и имуностимулиращо лечение, което да помогне на организма сам да се пребори.

 

Някои антибиотици имат сериозни странични ефекти върху сърдечно-съдовата система, бъбреците или гастро-интестиналния тракт. При самолечение и безразборно комбиниране с други медикаменти тези нежелани лекарствени реакции могат да се насложат и потенцират. Има описани случаи на тежка животозастрашаваща брадикардия при неудачна комбинация на антибиотици със сиропи за кашлица и бронходилататори - при лечение на упорита кашлица например. Истината е, че понякога на специалистите им е трудно да предвидят всички рискове при комбинации от медикаменти, недопустимо е тази преценка да се остави в ръцете на родителите.

 

От друга страна, е много важно, ако е предписан антибиотик и е започнат курс на лечение, да не се прекъсва, дори при признаци на подобрение. Всеки курс антибиотик трябва да се изкара докрай - в общия случай пет, седем или десет дни. Дори детето да изглежда напълно оздравяло, преждевременното прекъсване на антибиотичното лечение крие рискове от създаване на резистенции. Така се „отглеждат" бактериални щамове, които са нечувствителни и не се влияят от стандартните антибиотици и следващия път, когато се наложи прием, лекарството вече няма да действа.

 

Все пак трябва да имаме предвид, че нови антибиотици не са измисляни от 12-15 години. Има нови поколения на някои групи антибиотици, но няма напълно нов медикамент. От прекомерна или погрешна употреба съществува риск да се стигне до момент, когато антибиотиците вече няма да действат. Тогава вече се връщаме векове назад в медицината и дори елементарните инфекции може отново да станат фатални."

 

Прекален прием на флуор

Д-р Петкова подчертава, че въпреки че вече няма задължителна флуорна профилактика за децата и повечето зъболекари не препоръчват нито добавки с флуор, нито флуорирана паста за зъби до 6-годишна възраст, все пак съществува минимален риск от предозиране.

„Факт е, че децата, които са пили флуор като малки, са с по-здрави зъби - категорична е лекарката - но родителите трябва да са наясно, че според новите тенденции този елемент е добре да бъде ограничаван в ранните години на детето."

Така че ако давате таблетки флуор на децата си или миете зъбите с паста, съдържаща този елемент, трябва да внимавате да не прекалите с приема. Защото освен в пасти и добавки флуор се съдържа и в минералните води.

В наредбата за изискванията към бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води на МЗ изрично е уточнено, че максималната стойност флуор в питейните води е 1,5 мг/л. Ако съдържание е над тази стойност, на етикета трябва да пише, че водата не е подходяща за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст.

 

 Източник: http://www.24chasa.bg