0.00лв.
0 продукт продукта
Общо
0 продукт продукта
0.00лв.
Продължете пазаруването

Игри и занимания, подпомагащи развитието на бебето

Игри и занимания, подпомагащи развитието на бебето

Игрите са изключително важни не само, защото малкото дете има нужда от забавление, но и за да се стимулира неговото развитие. Когато говорим за игри, които стимулират интелектуалното развитие на бебето, в никакъв случай не става дума за сложни занимания – точно обратното. Те трябва да бъдат простички, забавни и помагащи на детето да опознае света. Понякога това може да включва най-естествените и достъпни материали, а не скъпи играчки – например вестник, плат или салфетки. Кога (не) е подходящ момент за игри? Много е важно да разчитате правилно сигналите на вашето мъниче, тъй като не винаги то има желание да играе.

 

Изберете момент, когато детето е в настроение, не му се спи, не е гладно или уморено. Ето някои сигнали:  Детето ви наблюдава с интерес  Опитва се да достигне до играчката или съответния предмет с ръце, следи я с поглед  Усмихва се Важно е също да разберете и когато вашето дете е играло достатъчно и се нуждае от почивка. Тези признаци могат да включват: Детето плаче Не желае да хване играчката, която му подавате, отблъсква я с ръка Гледа в страни и не ви следи с интерес   За да помогнете на вашето бебе да опознае света на игрите.

 

Кога (не) е подходящ момент за игри? 

 

Много е важно да разчитате правилно сигналите на вашето мъниче, тъй като не винаги то има желание да играе. Изберете момент, когато детето е в настроение, не му се спи, не е гладно или уморено. Ето някои сигнали:

 

  • Детето ви наблюдава с интерес
  • Опитва се да достигне до играчката или съответния предмет с ръце, следи я с поглед
  • Усмихва се
  • Важно е също да разберете и когато вашето дете е играло достатъчно и се нуждае от почивка. Тези признаци могат да включват:
  • Детето плаче
  • Не желае да хване играчката, която му подавате, отблъсква я с ръка
  • Гледа в страни и не ви следи с интерес

 

За да помогнете на вашето бебе да опознае света на игрите, а и да създадете връзка по можду си, забавлявайки се заедно, пробвайте да играете следните игри, полезни за развитието му.

 

 1. Туту -Бау  


Може да ви се струва досадна и не особено полезна игра, но всъщност, когато се криете зад дланите си и след това кажете  на малкото дете, това е една от най-веселите за него форми на игра. Бебетата до 9 месечна възраст всъщност не осъзнават, че вие все още сте там и изпадат в истински възторг, когато се покажете и след това пак изчезнете. Когато детето свикне с играта, можете да го оставяте само да отмества дланите ви от лицето, за да ви намери.

 

 2. Време за рими  

 

Бебетата обичат да слушат гласовете на хората и най-вече гласът на тяхната майка. Освен от познатите гласове, те също са заинтригувани от повтарящи се звуци. Дайте на вашето бебе възможност да чува и двете, като редовно му казвате ясни и изразително детски стихчета, с които то да свикне.

 

Можете да го правите по всяко време  докато къпете бебето, докато му правите масаж или го обличате. Слушането на рими е чудесен начин да стимулирате езиковото развитие на бебето, а ако то ви гледа в устните, докато му казвате стихчета, ползата се удвоява.

 

 3. Игри с топка  

 

Игрите с топка могат да започнат много преди детето да е проходило. Съществуват топки, предназначени за кърмачета, които имат различни текстури и цветове, за да поддържат интереса им. Първо, опитайте да дадете топката на вашето бебе и наблюдавайте как ще реагира. Можете да покаже различните начини да се играе, като леко повдигате топката или я поставeте в пластмасова кутия.

 

 4. Музика  

 

Бебетата обичат музиката от успокояващи приспивни песни до ритмични и бързи такива. Не е нужно непременно музиката да се състои от детски песнички, можете да му пускате всякаква музика.

 

Дайте вашето бебе възможност да слуша разнообразие от различни стилове. Въз основа на това как реагира (Дали гука? Движи ли се? Усмихва ли се?), най-вероятно ще успеете да определите коя му въздейства най-силно.

 

 Родителите дори не подозират колко огромна роля има музиката за детското развитие, дори още в периода на бременността.

 

 5. Танцуване с бебето  

 

Всички бебета се нуждаят от много гушкане и физически контакт с майката. Можете да направите този контакт изключително забавен и полезен, като пуснете музика, гушнете бебето и танцувате заедно с него.

 

 6. Игри със салфетки или вестник  

 

Повечето бебета изпадат в истински възторг, ако мама или татко вземат парчета хартия и започнат да я късат пред очите им. Хубаво е да играете тази игра заедно, от една страна, за да се създаде по-здрава връзка „дете-родител”, а от друга – за да сте сигурни, че детето няма да си похапне от хартията, докато играе.

 

 7. Занимания за сетивността  

 

 Когато бебето е малко, светът е необятно море от нови сетивни преживявания. Най-добрите игри за развитие на сетивността включват докосването на различни материи.

 

 Дайте на бебето парчета плат с различни текстури като например рипсено кадифе, сатен, плюш, коприна и т.н. Разнообразието от текстури ще заинтригува и в същото време, държейки парчета плат и размахвайки ги, се подпомага изграждането на мускулната сила и координация.

 

Източник http://www.roditel.bg